Rusija je pozvala na nastavak pregovora Beograda i Prištine bez vremenskih ograničenja i navela da konačnu odluku o statusu Kosova treba da donese Savet bezbednosti UN.
„Pozivamo da se izvuku ispravni zaključci iz prethodne etape pregovora o statusu. Nova runda pregovora ne treba da bude vremenski ograničena“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusija je pozvala na nastavak pregovora Beograda i Prištine bez vremenskih ograničenja i navela da konačnu odluku o statusu Kosova treba da donese Savet bezbednosti UN.
„Pozivamo da se izvuku ispravni zaključci iz prethodne etape pregovora o statusu. Nova runda pregovora ne treba da bude vremenski ograničena“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
Ministarstvo je navelo da je neophodna i razrada faktora „koji bi strane stimulisali na kompromis i korišćenje dodatnih mera za realizaciju standarda u Pokrajini i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN u punom obimu“. „Posebno ukazujemo na to da obustavljanje rada na rešavanju kosovskog problema u Savetu bezbednosti UN u ovoj etapi ne označava izvlačenje te teme iz okvira UN“, navodi se u saopštenju i naglašava da konačno rešenje za Kosovo treba da donese Savet bezbednosti UN na osnovu dogovora Srba i Albanaca. „Samo odluka SB UN može biti legitimna“, navodi se u saopštenju. Ministarstvo je ukazalo da će pokušaji da se UN zaobiđu u rešavanju kosovskog problema biti u suprotnosti s međunarodnim dokumentima o Kosovu, da će destabilizovati Balkan i ohrabriti separatiste u celom svetu. Moskva polazi od toga da za „povlačenjem projekta rezolucije sledi intenzivan rad Kontakt grupe na obnavljanju pregovora Beograda i Prištine čije je prvo zasedanje zakazano za 25. jul“, navodi se u saopštenju.
Premijer Kosova Agim Čeku izrazio je žaljenje zbog toga što Savet bezbednosti UN nije uspeo da postigne dogovor o rešavanju statusa Kosova. „Bilo je pet pokušaja, ili bolje rečeno pet kompromisa koji su stalno imali podršku ili bar nisu naišli na suprotstavljanje 14 zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Međutim, Rusija nije dala podršku procesu u UN“, rekao je Čeku. On je ocenio da je odluka da se proces odlučivanja o statusu prenese iz SB u Kontakt grupu pokušaj da se deblokira utvrđivanje statusa Kosova. „Treba ići brzo napred u pravcu utvrđivanja statusa Kosova i raditi na novom pristupu. Podržavamo fundamentalne principe Kontakt grupe i rešenja u skladu s predlogom Martija Ahtisarija“, rekao je Čeku.
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da odluku o budućem statusu Kosova može doneti isključivo institucija kao što je Savet bezbednosti, jer samo takva odluka može imati potvrdu međunarodnog prava. Tadić je ocenio da je pozicija Srbije, imajući u vidu trenutak kada su pregovori o Kosovu započeti, sada „kudikamo bolja“, ali da to „ne znači da smo u sjajnoj situaciji i da je sve rešeno“. „Nas čekaju vrlo teški dani i pregovori kojima se još ne zna ni forma, niti ko će ih voditi i to tek treba da bude definisano, pretpostavljam od strane Kontakt grupe“, rekao je predsednik Srbije.
Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Slobodan Samardžić ocenio je na konferenciji za novinare da je prenošenje procesa utvrđivanja statusa Kosova sa Saveta bezbednosti UN na Kontakt grupu velika pobeda srpske diplomatije, jer se tako odustalo od usvajanja rezolucije koja podrazumeva nezavisnost Kosova. „Kontakt grupi će sada biti lakše da radi jer se sada zna šta se ne može“, rekao je Samardžić. On je potvrdio da u Kontakt grupi Rusija neće imati pravo veta, ali i ponovio da ta grupa nema pravo odlučivanja.
Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić smatra da se prebacivanjem procesa utvrđivanja statusa Kosova s UN na Kontakt grupu Srbija sada nalazi u mnogo boljoj situaciji nego ranije, jer je rezolucija o kojoj se diskutovalo u SB „bila na neki način rezolucija koja je erodirala Rezoluciju 1244“ i stav Srbije o neprikosnovenosti suvereniteta i integriteta zemlje. On je ocenio da je važno da konačno rešenje bude podržano u Savetu bezbednosti i dodao da je izuzetno bitno da taj proces pregovaranja nikada ne izađe izvan jurisdikcije UN. „Mislim da je ovo nova šansa, otvara se novi proces. Mi ćemo se truditi da taj proces bude neograničen, kako u vremenskom smislu tako i u smislu ishoda koji treba da donese“, rekao je šef diplomatije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari