Tačno je da su Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) osnovali oni koji su velikim delom odgovorni za štetu koju RYCO treba da popravi, ali to samo govori da je sve stvar političke volje.

Organizacije i pojedinci koji su godinama unazad zagovarali stvaranje jedne takve kancelarije su sve vreme bili uvereni da je saradnja među mladima u regionu deo rešenja pa su na tome i radili, bez obzira na to kako su se političari u regionu prema tome odnosili svih ovih godina – ističe za Danas Jovana Prusina iz Inicijative mladih za ljudska prava u odgovoru na pitanje kako komentariše to što tu kancelariju osnivaju oni koji su, čini se, najzaslužniji za stvaranje predrasuda i emitovanje netrpeljivih poruka u javni prostor.

Ona napominje da bez obzira na sve okolnosti, „smatramo da je veliki uspeh činjenica da je jedna ovakva ideja prepoznata od strane institucija u regionu“.

– Ali naš posao ne prestaje osnivanjem Regionalne kancelarije za saradnju mladih. Naprotiv, tek počinje. Iskustvo i znanje koje civilni sektor ima na ovom polju je neophodno i mora biti integrisano u rad RYCO. U suprotnom, ona gubi svoj smisao. Ideja da državne institucije preuzmu na sebe posao civilnog sektora je san svake organizacije na ovim prostorima koja se ikada bavila saradnjom mladih, ali jedno takvo telo ne rešava problem ukoliko ne govorimo o uzrocima zbog kojih mladi danas ne razgovaraju. Zato ćemo nastaviti da insistiramo da teme poput suočavanja sa prošlošću ne budu isključene iz rada RYCO – ističe sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, proces zagovaranja za osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih je započet kako bi se netrpeljivost kod mladih zamenila saradnjom i međusobnim razumevanjem.

– Inicijativa mladih za ljudska prava od svog osnivanja, 2003. godine, radi na programima razmene kroz koje je do sada prošlo više od 15.000 mladih iz celog regiona. Rezultati razmena mladih iz regiona koje smo organizovali nam govore da kada se mladi upoznaju, putuju i govore o društvenim problemima svojih zajednica i suočavanju sa ratnom prošlošću – lakše prevazilaze predrasude koje se gaje u lokalnom dvorištu – smatra Jovana Prusina.

Ona ističe da programi razmene mladih, saradnje mladih istraživača, obrazovnih ustanova i medija koji će kroz format RYCO biti podržani od strane država predstavljaju jedan veliki iskorak u povezivanju mladih ljudi na prostoru Zapadnog Balkana.

– To je i znak da su napori civilnog društva za jačom regionalnom saradnjom i pomirenjem od strane država koje su do juče bile u sukobu ipak prepoznati – zaključuje sagovornica Danasa.

 

Sporazum iz Pariza

Lideri Zapadnog Balkana potpisali su na konferenciji u Parizu sporazum o osnivanju RYCO čije će sedište biti u Tirani. Mediji su preneli izjavu premijera Aleksandra Vučića da će Srbija 58 odsto učestvovati u finansiranju rada ovog tela.

P. D.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari