„Đubre jedno ustaško“ izbačeno iz originalnih steno-beleški: Nastavljeno "čišćenje i poliranje" transkripta iz Skupštine 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Inicijativa Otvoreni parlament, koja prati dešavanja U Skupštini Srbije, objavila je na društvenoj mreži Iks da je danas nastavljen „proces čišćenja i poliranja skupštinskih steno beleški“.

„Rečenica ‘Đubre jedno ustaško’, iako jasno razumljiva u prenosu sednice, nije se našla u originalnom izdanju transkripta“, naveo je Otvoreni parlament.

Inicijativa je podsetila da je u prethodnom sazivu reagovala na odluku da se steno beleške koriguju tako što je u „redigovanoj verziji“ transkripta rasprave na sajtu Skupštine Srbije nestala rečenica koja se pojavljuje u originalnom transkriptu.

„Današnja situacija predstavlja pogoršanje u odnosu na događaje iz prošlog saziva, jer rečenice koja je bez sumnje izgovorena u Skupštini ovog puta nema ni u originalnim transkriptima“, naveo je Otvoreni parlament.

Ta inicijativa ističe da se skrivanjem istine o izrečenom u parlamentu „najgrublje podriva transparentnost u radu najvišeg tela u Srbiji, što je fundamentalna vrednost koja ničim ne bi smela da bude dovedena u pitanje“.

Inicijativu Otvoreni parlament pokrenula je Crta, nezavisna i nestranačka organizacija posvećena razvoju demokratske kulture i građanskog aktivizma, sa ciljem unapređenja javnosti rada Narodne skupštine i približavanja građana i njihovih izabranih predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari