Aleksandar Vučićfoto Aleksandar Roknić

Gromoglasno i mesecima najavljivano osnivanje Narodnog pokreta za državu, na Vidovdan, dan kad se, kako Aleksandar Vučić voli da kaže „sve bolje vidi“, odložen je za septembar. Na ovo odlaganje i prolongiranje same formalizacije tog projekta uticale su verovatno dve stvari. Prva je da još nije do kraja definisan i dogovoren ulazak i formalni status SPS-a unutar te priče o novom „pokretu“, a drugi razlog što Vučić nije siguran želi li stvarno izbore i na kojim nivoima.

“Na Vidovdan će biti ‘neki mali proglas, malog broja ljudi’, ali će da nastavi da se radi. Od Vidovdana do septembra ima dovoljno mesta. To mora da ima novu vrednost, novi sadržaj, da bi ljudi mogli da poveruju da se bore uz taj novi pokret za Srbiju“, objasnio je Vučić kratko u nedelju, gostujući na TV Pink.

Prema rečima Đorđa Vukadinovića, urednika Nove srpske političke misli, Vučić je verovatno ispravno zaključio da nije najbolji trenutak za formiranje tog njegovog već dugo najavljivanog „pokreta“.

„Tim pre što je čitava ta priča od početka bila jedva nešto više od još jedne u nizu medijsko-marketinških kampanja u režiji vlasti, i daleko od nekog osmišljenog i razrađenog koncepta“, kaže Vukadinović.

Dodaje da su na ovo odlaganje i prolongiranje same formalizacije tog projekta uticale verovatno dve stvari.

„Sa jedne strane, verovatno da još nije do kraja definisan i dogovoren ulazak i formalni status SPS-a unutar te priče o novom ‘pokretu’. I drugo, važnije, s obzirom da je, po mom mišljenju, čitava ta tema sa ‘pokretom’ lansirana radi prepakivanja starog političkog sadržaja u novu formu, a zarad buduće predizborne kampanje, moguće da je sve prolongirano zato da bi se samo formiranje poklopilo, ili bar maksimalno približilo početku te predstojeće predizborne kampanje, za koju u ovom trenutku verovatno još ni sam Vučić nije sasvim siguran da li će je, kada i na kom sve nivou biti. Zato i ovo takozvano osnivanje tog takozvanog ‘pokreta’ verovatno neće biti pre sredine, ili druge polovine jeseni.

I politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Vučić nastoji da kupi vreme, jer vidi da je projekat „Pokret za državu“ propao.

„Njegova realizacija mu ništa neće doneti jer građanima je jasno da se radi o SNS-u i sadašnjoj koaliciji oko te partije, samo pod novim imenom. Vučićev rejting kao i rejting političke grupacije koju predvodi, nastaviće da pada. S druge strane, pojačaće nezadovoljstvo u SNS-u, a možda će doći i do novih izlazaka pojedinaca iz njegovih redova, jer neki sportisti, intelektualci, glumci – koje će Vučić u svojstvu začina ubaciti u svoju staru papazjaniju kako bi delovala kao nova – moraju nešto da dobiju, a to opet znači da neki od postojećih funkcionera gube pozicije“, navodi Anđelković.

Tako bi, kako kaže, Vučić platio ceh za igru koja mu ništa ne donosi i mogao bi nešto da izgubi od onoga što ima. Zato odlaganjem formiranja pokreta za septembar nastoji da kupi vreme.

„Da priča, a ne čini ništa. Ne može da odustane od onoga što je započeo, jer bi ispao neozbiljan, ali može da stvari razvlači i sve svede na proglase, saopštenja, nagađanja. A kasnije već će videti. To je inače karakteristično za njegov stil vladavine. Kada tako postupa sa svojom partijom ili pokretom koji pravi, to je onda stvar njega i njegovih saradnika. No, kada tako vodi državu, svi njeni građani trpe štetu. To je mnogo veći problem od svega što čini sa takozvanim. „Pokretom za državu“, poručuje Anđelković.

Sagovornici Danasa navode da je glavni razlog zbog čega Vučić još nije krenuo u osnivanje Pokreta za državu to što ne može da slomi SPS, a ni svoje unutar SNS. Dobar deo socijalista je protiv utapanja u novi pokret i protive se gubljenju identiteta, a ni svi ostali koalicioni partneri, osim Vulinovog Pokreta socijalista, tu ideju ne primaju raširenih ruku.

Osim toga, Vučić smatra da nje trenutak, kako kažu sagovonici Danasa da se „kruniše za lidera svih Srba“ kad hapse Srbe na KiM i kad nije sigurno da će u Crnoj Gori predstavnici njemu podobnih Srba ući u vlast.

Otuda će, kako navode sagovornici Danasa, u leto kada malo protesti utihnu da gleda da slomi što se slomiti može, kako bi onda i on u jesen ušao sa nekom pričom i pokušajem sinergije. Sve to, ističu, daje šansu opoziciji da na njegovu mehanički pravljenu priču jedinstva odgovori prirodno napravljenim jedinstvenim frontom i jednom kolonom koja je svakako već napravljena na ulicama širom Srbije.

I u opoziciji primećuju da ne postoji veliko interesovanje za učešće u Vučićevom Pokretu, kako je to ranije najavljivano.

„Bilo bi malo neobično da se tako grandiozno najavljivana ideja na kraju svede na koaliciju SNS i Lazara Ristovskog“, kaže Pavle Grbović, lider i poslanik PSG.

Napominje da je odlaganje formiranja takvog pokreta dokaz da taj marketinški potez u cilju očuvanja opadajućeg rejtinga vladajuće stranke ne daje željeni rezultat.

„Jedini pokret koji se zaista bavi očuvanjem naše države i društva jesu građani koji svake subote širom Srbije protestuju pod parolom ‘Srbija protiv nasilja’. To je jedini format koji ima potencijal da premosti duboke podele u našem društvu, a ne nekakvi veštački politikantski projekti“, poručuje Grbović.

A Aleksandar Olenik, samostalni poslanik primećuje da je u vreme objavljivanja još jedne Vučićeve propagande akcije u vidu osnivanja najnovijeg pokreta, situacija bila znatno bolja za samog Vučića.

„Na unutrašnjem planu nije bilo masovnih, višenedeljnih protesta protiv nasilja. Na ovim protestima svake nedelje učestvuje više desetina hiljada građana koji su se oslobodili straha od Vučićevog političkog nasilja i više mu neće dozvoliti da vlada strahom, korupcijom i propagandom. Na spoljašnjem planu u SAD je javno optužen za korupciju, dok Putin pored kontraofanzive Ukrajine ima i pokušaje pobune unutar Rusije. Ovako je Vučić oslabljen i na unutrašnjem i na spoljnjem planu. Ako tome dodamo i fijasko sa kontramitigom, jasno je da Vučić nema više dovoljno političkog uticaja za ostvarivanje ozbiljnih planova“, navodi Olenik.

Zato se, kako kaže, vratio onome što najbolje radi, a to je zloupotreba Kosova i Srba na severu, i to sa mogućim izazivanjem sukoba.

„Cilj je da od javnosti sakrije slabljenje svojih pozicija i pad poverenja kod svojih birača. Zato je prinuđen da odlaže, ili da odustaje od svojih planova, a sve u lažnoj nadi da će vratiti podršku koju je imao“, zaključuje Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari