Marko Đurić nije ni pozvan na samit NATO, već na večeru kojoj će prisustvovati i Vjosa Osmani: Čime se Vučićev režim hvali i zašto? 1foto FoNet/MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je da će predstavljati Srbiju u Vašingtonu, na predstojećoj nedelji samita NATO, koji se održava od 9. do 11. jula.

Ako imamo u vidu zvanični narativ države Srbije u vezi sa NATO kao i tvrdnje da je reč o zločinačkoj organizaciji koja je potpuno nelegitmno i bez razloga bombardovala Srbiju 1999. godine, odnosno izražavanje apsolutne netrpeljivosti, dok se istovremeno godinama unazad održavaju vojne vežbe sa tom vojnom organizacijom na teritoriji Srbije, pitanje takozvanog licemerstva Vučićevog režima, neizostavno je.

Takođe, nameće se i pitanje zbog čega se prisustvo Srbije naglašava u takvim okolnostima.

– Suprotno raznim predviđanjima da će se NATO raspasti, NATO je poslednje dve godine snažno preporođen prvenstveno zbog agresije na Ukrajinu, što je, izmedju ostalog, i veliki uspeh predsednika Bajdena – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Osim toga, dodaje, alijansa je zbog ruske agresije proširena sa dve nove članice (Švedska i Finska) koje su dobro naoružane i strateški veoma promišljene.

Članstvo u NATO i EU podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova

– Ne treba napominjati da je njihova odluka rukovođena istorijskim iskustvom sa Rusijom i činjenicom da se sa njom graniče. Ukrajinski rat je efikasno okupio zemlje članice uključujući i SAD koji se za vreme mandata Donalda Trampa značajno udaljio od svojih evropskih partnera. Pokazalo se da je održavanje evropske bezbednosti u datoj situaciji gotovo nemoguće bez angažmana SAD – smatra Biserko.

Zato će budućnost odnosa između SAD i Evrope biti svakako tema na ovom samitu jer se radi o važnim akterima koji oblikuju globalni sistem, smatra.

Marko Đurić nije ni pozvan na samit NATO, već na večeru kojoj će prisustvovati i Vjosa Osmani: Čime se Vučićev režim hvali i zašto? 2
foto FoNet Milica Vučković

– Proslava 75. godišnjice NATO-a biće neminovno zasenjena ne samo ratom Rusije protiv Ukrajine, već i neizvesnošću u vezi sa budućnošću same alijanse posebno ukoliko se Tramp vrati u Belu kuću. Činjenica da na samitu učestvuje i ministar inostranih poslova Srbije je značajna, jer je to svakako prilika da se sagleda funkcionisanje alijanse i perspekitiva za njenu budućnost. Srbija ima veoma razvijene odnose sa NATO – pojašnjava sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, individualni akcioni plan partnerstva predstavlja je najintenzivniji oblik  saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice ovog saveza.

Podsetimo, ovaj mehanizam saradnje nastao je 2002. godine na samitu zemalja članica NATO-a u Pragu, sa ciljem da se uspostavi sveobuhvatnija saradnja sa partnerskim zemljama.

– Uporedo sa unapređivanjem odnosa sa strukturama NATO, Srbija razvija raznovrsnu bezbednosnu bilateralnu saradnju sa državama članicama NATO i Partnerstva za mir. Međutim, svoju saradnju sa NATO zemljama profiliše i prema njihovom odnosu prema nezavisnosti Kosova, što je u suprotnosti sa zvaničnom politikom o opredeljenosti za članstvo u EU. Članstvo u NATO i EU podrazumeva priznanje nezavisnosti Kosova. Isto tako način na koji su kadeti u poseti Republici Srpskoj manifestovali svoje prisustvo je svojevrsna provokacija i testiranje NATO. Ponašanje Srbije pokazuje da ona još nije prelomila kuda ide i da joj se takvo ponašanje još uvek toleriše. U ovim turbulentnim vremenima kada se definišu novi odnosi u svetu, neutralnost na koju se Srbija stalno poziva, deluje neuverljivo i neminovan je zaključak da ona više naginje Istoku – zaključuje Sonja Biserko.

Marko Đurić nije ni pozvan na samit NATO, već na večeru kojoj će prisustvovati i Vjosa Osmani: Čime se Vučićev režim hvali i zašto? 3
foto FoNet Milica Vučković

Marko Đurić će sedeti na NATO večeri sa gospođom Osmani?

Zdravko Ponoš, lider stranke SRCE i bivši načelnik Generalštaba Srbije, kaže za Danas da „kao što i sam naziv kaže, NATO samit je sastanak šefova država ili premijera država članica NATO“.

– Marko Đurić nije pozvan na samit, on će predstavljati Srbiju na večeri koja se organizuje dan pred početak NATO samita u Vašingtonu, a na koju su pozvani i predstavnici partnerskih zemalja i EU. To znači preostale članice programa Partnerstva za mir od Austrije i Srbije do Tadžikistana, preskačući Rusiju i Belorusiju – kaže sagovornik Danasa.

Koliko mi je poznato, napominje, na večeru je pozvana i Vjosa Osmani kao predsednica Kosova.

– Ako je to tačno, onda će Marko Đurić sedeti na večeri sa gospođom Osmani, osim ako ne odluči da napusti večeru u skladu sa odlukom Vlade Srbije iz vremena kada je bio šef kancelarije za KiM. S obzirom da je krenuo na petodnevni put zbog te večere, bilo bi neobično da ustane od stola. Ali, hajde da vidimo – ističe Zdravko Ponoš.

Ogromna delegacija putuje u Vašington u organizaciji američke ambasade u Beogradu koja se potrudila da učešću Đurića na toj večeri da naglašen značaj, kaže dalje.

– Biće zanimljivo da se vidi kako će tu stvar plasirati Pink koji je zadužen za režimsku publiku koja se oblikuje za zapadno tržište, a kako Hepi koji je zadužen da pruža dnevnu dozu proruskog sentimenta drugom delu glasačkog tela SNS. Posle svesrpskih deklaracija, zabrane kulturnih dešavanja na red su došla i NATO fotografisanja. Pa će posle opet biti red deklaracija, rezolucija, slikanja sa vojskom. Za svakoga po nešto – zaključuje Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari