NATO pozdravio deeskalaciju tenzija na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

NATO je danas pozdravio napore na deeskalaciji tenzija na severu Kosova i izrazio očekivanje da će se sve strane pridržavati preuzetih obaveza, ukazujući da je misija Kfor, predvođena alijansom, spremna da interveniše ako bude potrebno.

„NATO pozdravlja napore na deeskalaciji tenzija na severu Kosova. Očekujemo da se sve strane pridržavaju svojih obaveza. Kfor pažljivo prati situaciju i spreman je da interveniše ako bude potrebno, u skladu sa mandatom dobijenim od UN, sa ciljem očuvanja slobode kretanja“, napisala je portparolka NATO-a Oana Lungesku na Tviteru.

Na severu Kosova danas su uklonjene barikade koje su Srbi postavili na putevima posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Barikade su uklonjene pošto je Pantić prebačen iz klasičnog u kućni pritvor i nakon što je na slobodu pušten student Nikola Nedeljković, uhapšen u junu na Gazimestanu.

Uklanjanje barikada sinoć je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon dogovora koji, između ostalog, predviđa da kosovske vlasti ne procesuiraju odgovorne za njihovo postavljanje i potvrde da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora.

Danas je ukinuto i stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije, koje je Vučić proglasio 26. decembra zbog krize na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari