NATO zvaničnik: I dalje moguće pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu 1foto EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Bezbednosna situacija na Kosovu posle prošlogodišnjih nasilnih incidenata još nije stabilizovana i dalje je moguće pogoršanje, što brine NATO i KFOR, izjavio je danas jedan zvaničnik alijanse, na marginama samita NATO u Vašingtonu.

Zvaničnik, koji se medijima obratio pod uslovom da ostane anoniman, podsetio je da je posle nasilja na severu Kosova broj pripadnika Kfora povećan na 4.600, sa 3.700 u 2022. godine, što je najveće pojačanje u protekloj deceniji, prenosi Glas Amerike.

Zvaničnik NATO očekuje da trenutni broj trupa ostane na Kosovu i „u doglednoj budućnosti“.

U sukobima sa Srbima na severu Kosova, krajem maja prošle godine, povređena su 93 pripadnika Kfora, neki sa „povredama koje su im uticale na živote“ što je, kako je naveo, najviše ranjenih od 1999. godine.

Sukobi su izbili na protestima zbog ulaska gradonačelnika albanske nacionalnosti u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, opštinama sa većinski srpskim stanovništvom.

Tenzije na Kosovu su dodatno zaoštrene u septembru 2023. zbog oružanog napada grupe Srba na policiju Kosova u selu Banjska, u kojem su ubijeni jedan policajac i trojica napadača, a odgovorni za napad još nisu privedeni pravdi, piše Glas Amerike.

Taj incident je, kako je naveo zvaničnik, značajno uticao ne samo na sever Kosova, već i na procenu NATO da je zbog bezbednosne situacije neophodno održati povećan nivo snaga.

Nastavljamo da pomno pratimo situaciju, sa veoma agilnom, fleksibilnom i vidljivom pozicijom na terenu. Spremni smo na dodatna prilagođavanja, po potrebi, da bismo odgovorili na događaje na terenu, naglasio je on.

Ne želimo nasilje koje je obeležilo devedesete i rane dvehiljadite. Verujemo da stabilnost regiona i Kfor trupa zavisi od toga da li će svi akteri poštovati postojeće obaveze, rekao je zvaničnik.

Za NATO, poručio je on, izuzetno je važno da Beograd i Priština preuzmu odgovornost za oba incidenta i da se uzdrže od jednostranih postupaka „koji stvaraju atmosferu za širenja nasilja“, ali i retorike koja izaziva podele i tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari