Nazivi mesta na albanskom na Severu Kosova prelepljeni ćirilicom 1Foto: Printscreen KoSSev

Ćirilica je od kasno sinoć ponovo na pojedinim saobraćajnim tablama na Severu Kosova, odnosno u opštinama Zvečan i Leposavić. Nepoznate osobe su nazive mesta na albanskom prelepile sa nazivima na zvaničnom pismu srpskog jezika, prenosi KoSSev.

Uz asistenciju Kosovske policije i u organizaciji kosovskog ministarstva infrastrukuture, sredinom marta meseca su na putu Mitrovica-Jarinje uklanjane postojeće jednojezične table na ćirilici i latinici i postavljane nove dvojezične – prvo na albanskom, pa na latiničnom srpskom.

Nazivi mesta na albanskom su, međutim, za manje od 24 sata prefarbani na mnogim tablama, a par dana kasnije krenulo se sa čišćenjem novopostavljenih tabli.

Međutim, više ovih tabli je kasno sinoć poprimilo novo obličje, kada su nazivi mesta na albanskom prelepljeni nazivima na srpskom i to na ćirilici.

U to smo se ovog jutra uverili. Prelepljene znakove uočili smo u Grabovcu u Zvečanu, Kajkovu i Lešku u opštini Leposavić.

Na ovoj se relaciji primećuju i table na kojima je, u međuvremenu, nalepnica skinuta.

Podsetimo, skidanje starih znakova na ćirilici i postavljanje novih – prvo na albanskom, a potom na latiničnom srpskom izazvalo je lavinu reakcija na srpskoj i kosovskoj strani.

Posebno se u pitanje dovodilo to što se na novim tablama nije koristila srpska ćirilica, ali i to što je na svim tablama prvo ispisan naziv na albanskom pa na srpskom, iako su postavljene u sredinama u kojima je srpsko stanovništvo većina.

Na to su upozorili i zamenik kosovskog ombudsmana, ali i poverenik za jezike iz Kancelarije kosovskog premijera.

Prištinu su kritikovali i pojedini međunarodni predstavnici na Kosovu, uz poruku da postave table nakon tumačenja zakona i konsultacija sa poverenikom za jezike.

Sa druge strane, prema tumačenju zakona od strane kosovskog ministra infrastrukture, postavljanje tabli bez ćirilice je navodno u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari