Ne da(vi)mo Beograd uz Sašu Jankovića 1Foto: Miroslav Dragojević

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podržava kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije jer je svojim radom kao Zaštitnik građana stao u odbranu prava, sloboda i dostojanstva građana.

Uprkos snažnim pritiscima vlasti da ćuti i prihvati kršenje tih prava i zakona ove zemlje. Podsećamo ipak i da izbori nisu dovoljni – temeljna promena mora doći odozdo, građani se moraju aktivirati, navodi se u saopštenju Inicijative kojim se ovo udruženje odredilo prema predstojećim predsedničkim izborima. U saopštenju se ocenjuje da je Janković značajno doprineo uspostavljanju nezavisnog kontrolnog organa i da je insistirao, uprkos pritiscima, na nepravilnostima u radu vlasti.

„Podsećamo da je Zaštitnik građana jasno utvrdio i javnost obavestio o činjenici da je vrh MUP bio obavešten, a nereagovanjem i jasno stao na stranu kriminalne grupe koja je u noći 24. i 25. aprila 2016. godine, lišila slobode i ugrozila bezbednost građana, a zatim i srušila preko deset objekata u Savamali“, ističe Inicijativa. Aktivisti ove organizacije koja se istakla u organizovanju uličnih protesta i okupljanja protiv projekta Beograd na vodi i dešavanja u Savamali, navode i šta očekuju od Jankovića.

„Očekujemo da posebno insistira na sprovođenju politike koja bi doprinela smanjivanju ekonomskih nejednakosti, zaštiti socioekonomskih i radničkih prava, sprečavanju dalje privatizacije javnih resursa i omogućavanju učešća građana u procesima donošenja odluka. Nužno, to znači i da se politika sveobuhvatne privatizacije javnih resursa, guranja na tržište, deobe građana na one koji žive u luksuzu i one koji nemaju ništa – mora zaustaviti“, navodi se saopštenju. Takođe se ističe da do željenih promena neće doći samo glasanjem na izborima i da je potrebno organizovati se i „rešavanje problema započeti u sopstvenom komšiluku, mesnoj zajednici, u našem gradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari