"Ne isključujem mogućnost da Srpska lista, ukoliko bude pomaka na pregovorima u Briselu, ipak izađe na lokalne izbore": Nenad Rašić za Danas 1Foto: Medija centar

„Nema uslova za održavanje izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na Severu Kosova. Izbori mogu samo da posluže za podizanje tenzija, ali i nasilje i Progresivno demokratska stranka na njima neće učestvovati. Najbolje rešenje bilo bi odlaganje održavanja izbora“, smatra Nenad Rašić, predsednik Progresivno demokratske stranke.

On je prisustvovao konsultacijama kod predsednice Kosova Vjose Osmani, uoči raspisivanja lokalnih izbora za gradonačelnike četiri opština na Severu za 18. decembar.

Rašić kaže za Danas da nije ništa neuobičajeno što je prisustvovao konsultacijama kod predsednice Osmani, jer je to standardna procedura predviđena zakonom.

„Odmah na startu razgovora rekao sam da sma protiv održavanja izbora koji mogu biti izvor novih konflikata, jer Srbi na te izbore neće izaći, dok bi Albanci koji izađu na izbore dobili mogućnost da uđu u vlast, iako to nije u skadu sa demografskom strukturom. Jer na poslednjim izborima u Severnoj Mitrovici glasalo je samo 500 Albanaca i to bi značilo da bi oni na legalan način sa 500 glasova dobili mesto gradonačelnika i mesta odbornika. Predložio sam zato da se nađe neko prelazno rešenje, poput postavljanja vd gradonačelnika. Rečeno mi je da ne postoje uslovi za to“, objašnjava Rašić.

 

Prema njegovim rečima u ovom trenutku, u naelektrisanoj atmosferi zbog 21. novembra i registarskih tablica, ne može se govoriti o nekim legitimnim izborima. Naročito, kaže, kada se zna da ne postoji policija na severu Kosova, da se ne zna ko će obezbeđivati glasačke kutije i glasačka mesta, kada se ne zna ni gde će ta glasačka mesta biti otvorena i kada ne postoje izborne komisije, napominje lider Progresivno demokratske stranke.

Ističe da mu je Osmani rekla da će biti postavljene vd izborne komisije, što je prema njegovim rečima nonsens, jer kada opštinska izborna komisija ne funkcioniše onda nema uslova za izbore.

„Odgovarajući na moja pitanja o nepostojanjju bezbednosnih uslova za izbore, Osmani je obećala da će obezbediti dodatne policijske snage, koje će biti prisutne na terenu, ali i posmatračke misije. Imamo mi dugu istoriju ovakvih improvizacija na terenu i ti izbori neće biti demokratski čin, niti volja građana, već iznuđeno rešenje“, objašnjava Rašić.

Na pitanje može li se, ipak, dogoditi da Srpska lista učestvuje na tim izborima, sagovornik Danasa odgovara da odluka zavisi samo od jednog čoveka koji vedri i oblači.

Ako ovih dana u Briselu bude došlo do nekog sporazuma o tablicama i ukoliko se obistine tvrdnje pojedinih albanskih funkcionera da se počinje sa pisanjem Statuta Zajednice srpskih opština onda ne iskjučujem i mogućnost učešća Srpske liste na izborima. Bez tih pozitivnih pomaka i pozitvne energije oni neće učestvovati“, ocenjuje sagovornik Danasa.

Upitan da li će Progresivno demokratska stranka, ipak, ući u kosovski parlament, gde bi trebalo da zameni Srsku listu, Rašić odgovara da će najverovatnije ući u parlament, jer smatra da je skupština najbitnija politička pozornica sa koje se čuje najdalje.

„Nije tajna da će jedan naš kandidat ući u parlament, jer je za Srbe južno od Ibra to veeoma važno. Nas južno od Ibra ima 65 odsto, a Srba na Severu 35 odsto, ali smo mi od jednih odbačeni, a za druge neprihvatljivi. Mi sami moramo da se izborimo za sebe, jer od našeg delovanja zavisi naš svakodnevni život“, ističe Rašić i dodaje da ne želi da ulazi u to kako je Srpska lista osvojila vlast, ali da smatra da se može izaći iz izvršne vlasti, jer je to politička poruka, ali da se iz parlamenta ne sme izlaziti ni po koju cenu.

Na pitanje kako gleda na to što ga u Beogradu, zbog takvih stavova, označavaju kao „Kurtijevog Srbina“, sagovonik Danasa kaže da je Srpska lista bila i Tačijeva i Haradinajeva i Hotijeva, ali da je on protiv lepljenja etiketa, iako su oni bili deo svih vlada.

„Vreme će pokazati ko je bio čiji i kakav krst nosi“, zaključuje Rašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari