Ako nas Holandija bude pitala da li Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom nas odgovor će biti pozitivan – izjavio je juče za Danas Stjuart Džouns, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Džouns je rekao da se takva ocena nalazi u dokumentu o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, koji je već prošao kroz ruke američke državne sekretarke Hilari Klinton i 1. juna će biti zaveden u federalni registar, kada ce postati i službeni dokument.

Ovaj visoki zvaničnik američkog Stejt dipartmenta je takođe rekao da Sjedinjene Države ne mogu uticati na vladu u Amsterdamu da promeni svoj stav kada je reč o insistiranju na hapšenju Ratka Mladića i njegovom izručenju Hagu.“Slažemo se da bi Ratko Mladić što pre trebalo da se nađe pred lice pravde, ali to nije uslov SAD za bolju saradnju sa Srbijom“, rekao je Džouns i dodao da ce Vašington pomoći Beogradu ukoliko zatraži pomoć u procesu istrage. Kada je reč o Kosovu, Džouns je ponovio da priznanje Kosova nije uslov niti prepreka u odnosima Beograda i Vašingtona i da srpska diplomatija ima puno pravo da sarađuje sa vladama širom sveta i nastavi svoju ofanzivu ubeđivanja drugih zemalja u svoj stav.

– To nije nikakav problem za naše odnose, jer je to u potpunosti legalno, diplomatsko i miroljubivo oružje. Problem u našim odnosima bilo bi kada bi Srbija prestala da poštuje plan o šest tačaka i ukoliko ne bi podržavala raspoređivanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova.

– Ukoliko bi Srbija prestala da podržava Euleks onda bi to moglo da bude zabrinjavajuće neslaganje koje bi moglo da utiče na odnose Srbije i SAD – kaže za Danas zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari