Ne mrzite zastavu i državu ako ne želite da vam odsvira himna kad otvarate frižider

Sociolog Dario Hajrić za Danas o pozivu Nikole Selakovića Srbima iz regiona i sveta da istaknu zastave Srbije na svojim kućama 15. septembra

Ostavite komentar


  1. Juce sam bio u Belom Manastiru, Baranja, Hrvatska, Evropska unija. Na svakoj drugoj kuci i bukvalno istaknuta Hrvatska zastava. Iako tamo zivi znacajna srpska manjina, srpskih zastava nema.
    Tako zamolite Daria, da obidje uzornu Eu drzavu, pa da nam podeli iskustva.
    Brukate se ljudi

  2. Druže Moler istakni i zastavu Bocvane mene nije briga. A preterivanje je i teranje dece da pevaju himnu. Za svaki slučaj odslušaj kako je Henriks odsvirao „Star spengled Banner“ ( američka himna).

  3. Pa baš nisam sigurna kako bi se provela da objesim u Hrvatskoj srpsku zastavu. Ova preporuka se ne može primeniti svud u svijetu. Bez obzira koliko volim svoj narod moram se ponašati po pravilima zemlje u kojoj živim.

  4. Kada moleri tumace tudje reci – pogresno! Eno su koliko jos juce, svi PROTERIVALI iz Srbije one kojima smeta himna. Himna koja slavi SAMO Srbe. Pa se onda digla pomama na Albance, koji su okacili albansku zastavu. Nedavno smo svercovali srpsku zastavu u Crnu Goru, ne bi li i tamo izazvali razdor. Niko nece reci ni rec ako u SRBIJI na svakoj kuci visi srpska zastava, sto rade nadobudni Hrvati sa svojom. Ali ako ovde ne dozvoljavate da se isticu zastave, kako ocekujete da komsije mirno gledaju kada provocirate sa zastavom Srbije?

  5. g. Moler, da je neko isticao nemacku zastavu po Vojvodni posle Drugog Svetskog rata, smatralo bi se to provokacijom, iako je u Vojvodini nekada zivela znacajna nemacka manjina. Znamo zasto se nije isticala nemacka zastava u Vojvodini isto zasto se sada ne istice srpska u Slavoniji niti hoce cirilicu u Vukovaru, posle svega sta je srpska strana tamo ucinila 1991-1995.

  6. Cela „himna“ je smejurija… Obraćaš se „bogu“? Šta će sa time da rade ateisti, koji ne veruju u mitološka svemoguća bića? Ili muslimani, koji imaju svog? Šta ćemo sa budistima, bramanima, jogi-letačima i silesijom ostalih? Tu je problem čak i između pravoslavaca, katolika i protestanata – isti je bog, ali baš i nije do detalja isti (poznato je iz istorije sa koliko žara su katolici klali pravoslavce upravo u ime svoje verzije boga, a Francuzi su još poodavno imali noć sv. Bartolomeja). Ovoj pesmi je najbolje mesto za pevanje u crkvama, pa neka se oni koji u to veruju tamo deru na sav glas.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.