"Ne, nije Kebara": Ko je Janko Langura, naprednjak koji je nakon pretnji napravio sačekušu Radomiru Lazoviću? 1Foto:

Zapenio bivši poslanik SNS-a Janko Langura ispred Skupštine na poslanika Ne davimo Beograda Radomira Lazovića. Napravio sačekušu ispred ulaza u najviše zakonodavno telo.

Na Tviteru mu i dalje stoji da je bio narodni poslanik, a njegovo često branjenje šefovog lika i dela nije zavrđivalo preteranu pažnju. Sve dok to nije prešlo u otvorene pretnje Lazoviću.

Prvo je Lazoviću pretio na Tviteru, a onda mu je zasmetalo što ga je poslanik NDMBGD u Skupštini u tom kontekstu pominjao, pa je došao da se razračuna, naprednjački bahato, bacao mu je lažne novčanice, unosio u lice, vikao mu da radi za CIA i da ne sme da pominje Danila Vučića.

Preferira Langura raspravu sa opozicionarima. Tako kako je sada vikao na Lazovića, 2019. vikao je na Boška Obradovića.

Predsednik Dveri tada je bio u kampanji bojkota, te je nalepnice s pozivom na neizlazak na izbore lepio po zgradi opštine Gornji Milanovac.

„Šta glumiš ti ovde? Šta te briga gde sam zaposlen? Sram te bilo, e moj majstore, sram te bilo, đubre jedno, fašisto jedan izađi napolje“, vikao je naprednjak Obradoviću.

"Ne, nije Kebara": Ko je Janko Langura, naprednjak koji je nakon pretnji napravio sačekušu Radomiru Lazoviću? 2
Boško Obradović i Janko Langura ; foto: Printscreen/Youtube/Dveri

Niko nije ni slutio da će do tada potpuno anonimni Langura za godinu dana postati jedna od glavnih zvezdi Vučićeve stranke. SNS je te 2020. godine od Skupštine napravio platformu za praksu Akademije mladih lidera, povezivanoj s Bebom Popovićem. Mladi naprednjak s 155. mesta na listi dobio je priliku da se dokaže u ulizištvu predsedniku.

Nikad više u Skupštini nisu leteli hvalospevi na račun Vučića i uvrede na račun opozicije. Langurini izlivi ljubavi Vučiću bili su toliko emotivni da je o predsedniku govorio kao o „velikom čoveku i Srbinu“, nadajući se da će da prebrodi napade „kerova“ iz opozicije.

„Srbija jedino Vas ima i Srbija jedino Vama veruje“, usklikivao je mladi naprednjak.

Hvalospevisao je Langura i ministarki Ireni Vujović, nazivajući je „Đokovićem među zelenima“, tokom sednice na kojoj se raspravljalo o Langurinom predlogu jednog zakona, onog vrlo osporavanog – Zakona o vodama.

U skoro pa jednopartijskoj Skupštini, Langura je napadao i Mariniku Tepić, i Dragana Đilasa, ali i voditelja Ivana Ivanovića. Za njega je rekao da je u kući u Rovinju s Hrvatima slavio godišnjicu Oluje. U jednoj rečenici se pozivao na „pristojnu Srbiju“, a već u drugoj Sergeja Trifunovića „Đilasovog potrčka na jakim opojnim drogama“ optužio je da je pozvao na ubistvo predsednika.

Konkurencija je tih dana bila velika. Pričalo se i na kineskom. Čitale pesme, pravili performansi. Samo da bi ih vođa prepoznao i pohvalio.

I pored čestog dokazivanja vernosti, Langura je dobio tek toliku prepoznatljivost da ga ponekad pomešaju s kolegom Kebarom. Luka Kebara i Janko Langura tako postaše jedni od simbola naprednjačkih skupštinskih napada.

Prelaznu ocenu na praksi izgleda nije dobio – na listi 2022. nije se našao na prolaznom mestu na izbornoj listi. Za razliku od koleginica s Akademije, Nevene Đurić i Staše Stojanović, Langura više nije poslanik.

Rođen je 1994. godine, u Priboju. Diplomirani je ekonomista.

U politiku je ušao nakon ne preterano uspešne golmanske karijere u fundbalu. Promenio je pet klubova, a po informacijama specijalizovanog servisa „Transfermarket“ odigao je svega četiri utakmice, tri za Dinamo iz Vranja i jednu za Loznicu. U slobodno vreme, kako je sam govorio za TV Info 24, radi na sebi, pročita neku dobru knjigu i završava master studije.

Javnost je bila svedok i drugih Langurinih aktivnosti, kad ne glumi publiku tokom Vučićevih gostovanja, botuje u „Utisku nedelje“ u stilu „Nebojše iz Beograda“. Specifičnom bojom glasa uključio se u emisiju Olje Bećković da kaže koju laž o Đilasovim navodnim parama na Mauricijusu.

Slobodno vreme je nalazio i da ode na julske demonstracije 2020. godine. Kako javnost spekuliše tada se našao među ubačenim SNS batinašima, a Langura se o tome nije oglašavao.

Svašta stiže u slobodno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari