Ne mogu da tvrdim da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u svom decembarskom izveštaju upotrebiti sintagmu „puna saradnja“, jer je on do sada to izbegavao da kaže zbog činjenice da se Ratko Mladić ne nalazi u Hagu.

 Očekujem da će njegov izveštaj biti jednako pozitivan onom iz juna – kaže Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od predstojeće Bramercove posete, najavljene za sredu, 4. novembar.

Prema Ljajićevim rečima, srpske vlasti će Bramercu predstaviti sve ono što je učinjeno nakon njegove prethodne posete.

– Ostalo je samo jedno nedovršeno pitanje u odnosima s Tribunalom, a to je izručenje Ratka Mladića. Na sve ostale dileme koje su postojale i na sve zahteve koje je Sud poslao, odgovorili smo pozitivno. Imamo 29 uvida u arhive, pozitivne odgovore na 1.838 zahteva, na stotine hiljada dokumenata je poslato u Hag, više od 550 svedoka je oslobođeno od čuvanja tajne. Ne samo da nemamo zaostalih zahteva, nemamo čak nikakvih problema ni u tehničkoj saradnji s Tribunalom. Ostaje da daljim operativnim potragama dođemo do preostala dva optuženika – ističe Ljajić.

Na pitanje novinara da li bi zemlje članice koje se ne protive napretku Srbije u evropskim integracijama mogle da ubede Holandiju da promeni svoj stav, Ljajić kaže da ne očekuje da će se to dogoditi.

– Mi ne igramo na tu opciju, već radimo sve da završimo priču s Hagom. Najsigurniji i jedini put za nas je hapšenje Mladića. Sve drugo je veliki rizik. Mi ni na koji način ne računamo na opciju pritisaka na Holandiju. Bilo bi dobro da se to dogodi, ali lično sumnjam da bi oni popustili – zaključuje predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari