Ne treba nam neki drugi Vučić 1Foto: SDA

Srbiji je potrebna suštinska promena politike prema bošnjačkom narodu, Sandžaku i BiH, saopštila je nedavno Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanin.

Ova stranka odavno žestoko kritikuje aktuelnu vlast, posebno predsednika Aleksandra Vučića, ali ne namerava da se priključi protestima. Generalni sekretar SDA Ahmedin Škrijelj nedavno je izjavio da SDA „raduju protesti protiv Vučića“, ali ima brojne zamerke i na račun opozicije.

*Oštro kritikujete Vučića. Niste u dobrim odnosima ni sa pojedinim opozicionim strankama, koje vas optužuju za separatizam. Sa kim sa srpske političke scene bi SDA sarađivala?

– SDA Sandžaka se od svog osnivanja konstantno bori protiv vjerskog šovinizma, nacional fašizma i socijalrasizma, prvenstveno oličenog u Miloševićevom, a danas u naprednjačko-radikalskom Vučićevom režimu. Naše temeljno programsko načelo i opredjeljenje, od osnivanja do danas, jeste rješavanje ustavno-pravnog položaja Bošnjaka i Sandžaka, kao i punopravno članstvo Srbije i ostalih država na Balkanu u EU i NATO. Ta naša opredjeljenja ujedno predstavljaju i osnovni preduslov na kojem možemo graditi saradnju sa drugim političkim strankama. Za građane Sandžaka postoji nekoliko ozbiljnih pitanja na koje nijedna partija koja pretenduje na centralnu vlast u Beogradu ne daje odgovor, niti nudi rješenje. Da li ih uopšte zanima i kako planiraju da riješe status i probleme Bošnjaka u Srbiji? Kako planiraju da riješe status Sandžaka? Ko, na koji način i u kom roku će da riješi probleme u infrastrukturi, školstvu, zdravstvu, nezaposlenost mladih, ko će preuzeti obavezu priznavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i poštovanje suvereniteta i integriteta BiH? Bez otvorenog razgovora i odgovora na ova pitanja, nema blanko podrške. Bošnjacima treba suštinska promjena, a ne neki drugi „Vučić“.

*Mogući su prevremeni parlamentarni izbori. Da li bi SDA na njima učestvovala?

– U Srbiji danas ne postoje uslovi za održavanje fer, demokratskih i slobodnih izbora, bez obzira da li govorimo o redovnim ili vanrednim. SDA Sandžaka je uvijek spremna da kvalitetno iznese teret izbora. Ali ovdje je važnije pitanje da li Bošnjaci imaju interes da učešćem na izborima i u parlamentu legitimišu srpske državne organe da ih dalje obespravljuju i zacementiraju u poziciji građana drugog reda? Na koji način možemo da utičemo da se u ovoj državi ne donose zakoni koji su direktno upereni protiv interesa Bošnjaka i kojima se umanjuju ranije stečena prava, kako možemo da se izborimo protiv ozakonjivanja politike kojoj je cilj da se na najbrutalniji način obračuna sa Bošnjacima. Mora mnogo toga da se promijeni u ovoj državi da bi Bošnjaci imali prava i razloga da je nazovu svojom.

*Da li biste nastupili samostalno ili možda na nekoj široj bošnjačkoj listi? Da li bi na njoj bilo mesta i za Sandžačku demokratsku partiju?

– Kada se stvore uslovi za održavanje izbora i SDA Sandžaka odluči da na iste izađe onda ćemo razmatrati sve opcije za koje budemo sigurni da će koristiti građanima Sandžaka, naročito Bošnjacima. Sigurni smo da će Patriotski savez Sandžaka biti model okupljanja svih sandžačkih patriotski orijentisanih organizacija i pojedinaca, prvenstveno Bošnjaka.

*Lider SPP Muamer Zukorlić žestoko kritikuje i SDA i SDP, lokalne vlasti, Ugljanina, LJajića. Vi mu odgovarate. Da li je možda kampanja među bošnjačkim strankama već počela?

– Bavimo se ozbiljnim stvarima i ne želimo da se valjamo u blatu u koje on i njegov šef iz Beograda žele da nas uvuku. On je naprije dužan da se svim Bošnjacima Sandžaka, prvenstveno predsjedniku SDA Sandžaka dr. Sulejmanu Ugljaninu, javno izvini za sve laži koje je iznio u kampanji za Bošnjačko nacionalno vijeće, a naročito oko navodnog naoružavanja Bošnjaka. Time je pokušao da za račun srpskih zločinaca opravda sve zločine počinjene nad Bošnjacima u Sandžaku i otvori vrata novom talasu državnog terora nad Bošnjacima.

Protest 27. februara

SDA 27. februara u Novom Pazaru organizuje „Skup za slobodu i sigurnu budućnost“, povodom 26-godišnjice otmice i ubistva 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz voza Beograd-Bar u mestu Štrpci. „SDA Sandžaka više godina organizuje proteste sa ciljem da ukaže na težak I neodrživ položaj Bošnjaka, sa posebnim akcentom na rasvjetljavanje zločina počinjenih nad Bošnjacima, rješavanje položaja i statusa Bošnjaka i Sandžaka“, objašnjava Škrijelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari