Vlasti u Beogradu će morati da dokažu da čine sve što je u njihovoj moći kako bi Ratko Mladić bio uhapšen, ali mislim da to pitanje ne bi smelo da ometa Srbiju na njenom evropskom putu.

Takođe, smatram da Holandija ne bi trebalo da „pokrije“ svoj neuspeh u Srebrenici tako što traži od Srbije da uradi nemoguće – ocenjuje u razgovoru za Danas Hari van Bomel, zamenik predsednika Odbora za evropske poslove Parlamenta Holandije, koji će biti u delegaciji holandskih parlamentaraca 9. maja u Beogradu.

Šta očekujete od posete Beogradu?

– Srbija ima lošu reputaciju u Holandiji zbog rata na Kosovu. Nadam se da će dolazak naše delegacije promeniti to mišljenje. Moja stranka, Socijalistička partija Holandije, bila je jedina koja se protivila ratu (NATO bombardovanje, op. n.), jer smo smatrali da bi probleme koji su nastali bilo bolje rešavati diplomatskim putem, za šta je još bilo prostora. Nadam se da će ova poseta pokazati mojim kolegama poslanicima da Srbija nije zemlja u kojoj su svi povezani s Mladićem i Hadžićem. Naravno, ja sam to znao sve vreme.

Koje će biti glavne teme razgovora sa srpskim predstavnicima?

– Definitivno, pitanje hapšenja Mladića će dobiti najviše pažnje. Pored toga, razgovaraćemo o budućnosti odnosa s Kosovom, Albanijom i ostalim zemljama u regionu, ali i o viznoj liberalizaciji, ekonomskoj saradnji, pitanjima bezbednosti. Osim tih pitanja, nadam se da ćemo razgovarati i o „lakšim“ temama, kao što su turizam, kultura, razmena studenata, umetnost i slično.

Koliko saradnja Srbije s Haškim tribunalom i činjenica da Mladić i Hadžić još nisu uhapšeni može da utiče na dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, kao i na dobijanje datuma za početak pregovora?

– Neki poslanici holandskog parlamenta će sigurno istaći da Mladić mora biti u avionu za Hag pre nego što Srbija preduzme sledeći korak na putu ka članstvu u EU. Ja se s tim ne slažem. Vlasti u Beogradu će morati da dokažu da čine sve što je u njihovoj moći kako bi Ratko Mladić bio uhapšen, ali to ne bi smelo da ometa Srbiju na njenom evropskom putu. Takođe, mislim da Holandija ne bi trebalo da „pokrije“ svoj neuspeh u Srebrenici tražeći od Srbije da uradi nemoguće. Generalno, poseta Beogradu je važna za obe zemlje. Efekat na holandsko javno mnjenje će biti ogroman. Daću sve od sebe da se imidž Srbije poboljša jer smatram da vaša zemlja pripada evropskoj porodici.

Agenda posete

Holandska delegacija će se 9. maja u Beogradu najpre sastati s predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić Dejanović, a potom i s predstavnicima skupštinskog Odbora za evropske integracije, nakon čega će biti održana zajednička konferencija za novinare. Potom će razgovarati s premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, kao i s potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem, potvrđeno je Danasu u Parlamentu Holandije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari