Nebojša Stefanović držao predavanje o strategiji odbrane 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE Jovo Mamula

Nebojša Stefanović, čija se smena sa mesta predsednika Beogradskog odbora SNS očekuje u nedelju na sednici Glavnog odbora za koju su već upućeni pozivi, nakon što se o smeni izjasnilo 169 lokalnih odbora stranke, nastavlja da obavlja redovne dužnosti u svojstvu ministra odbrane.

On se prethodnih dana oglašavao i pisanim izjavama u kojima je prozivao opoziciju, izražavao podršku predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću, uz osvrt da su promene unutar vladajuće stranke, unutrašnje pitanje SNS.

Kako prenosi FoNet, ministar odbrane Stefanović održao je danas u Domu Vojske Srbije predavanje o strateškim pitanjima politike odbrane Srbije grupi od 35 polaznika Instituta za visoke studije bezbednosti iz oblasti nacionalne odbrane, koji deluje u okviru Ministarstva vojske Francuske.

Francusku delegaciju predvodio je direktor Instituta general-potpukovnik Patrik Destremo, a predavanju je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukoliko izuzmemo period pandemije kovida 19, pitanje stabilnosti je ključno za sve investitore koji razmatraju svoje prisustvo u određenoj državi i regionu, rekao je Stefanović, prenosi FoNet.

Srbija je opredeljena da sva pitanja, naročito kada je reč o odnosima u regionu, rešava mirnim putem i ujedno je posvećena poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, rekao je Stefanović i objasnio da opredeljenje zemlje za vojnu neutralnost podrazumeva da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze, ni sa Rusijom, ni sa Kinom, niti sa Severnoatlantskom alijansom.

Stefanović je podsetio da Srbija u okviru Programa partnerstvo za mir već 15 godina uspešno sarađuje sa NATO, kao i da sarađuje uspešno sa drugim državama, naročito u domenu zajedničke obuke, vojne industrije i postizanja standarda za koje Srbija proceni da su odgovarajući.

Strateško opredeljenje Republike Srbije jeste da postane članica Evropske unije, što se reflektuje i na aspekt odbrane, budući da to podrazumeva i integraciju u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, dodao je on.

Predstoji „Platinasti vuk“

Stefanović se osvrnuo i na predstojeću vežbu „Platinasti vuk“, tokom koje je planirana poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Francuske generala Fransoa Lekoantra, ali i na značaj saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane i podsetio na nabavku Erbasovih helikoptera H-145 i sistema „mistral“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari