biden vucicfoto EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Nekadašnji ambasador i šef misije Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pri Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Nebojša Vujović, komentarišući posetu direktora CIA Vilijam Bernsa regionu, kaže da je on vrlo važna politička ličnost u SAD, kao i da su prenete ozbiljne poruke.

Vujović je takođe objasnio koji su mogući razlozi za posetu Beogradu, ali i zašto je odmah zakazan sastanak sa ruskim ambasadorom u Predsedništvu.

Kako Vujović navodi za N1, razumnom čoveku nije teško da pretpostavi koji su mogući razlozi posete.

„Nije razumnom čoveku teško da pretpostavi šta bi mogle da bude teme. Prvo, ja bih smeo da zaključim da ne bih voleo da sam u cipelama Bernsovih domaćina, ni u Sarajevu, ni u Beogradu. Poruke su ozbiljne i zahtevne. Prvo, disciplinovanje Milorada Dodika, koji pravi ozbiljne probleme svojom retorikom u Bosni i Hercegovini. Dodik je onda rekao da Republika Srpska nije za secesiju, da je za doslednu primenu Dejtonskog sporazuma. Očito je bilo vruće“, rekao je naš sagovornik.

On objašnjava da je tema sigurno bila i mreža vehabijskog pokreta u Bosni i Hercegovini i regionu.

„Tema je sigurno bila i vehabijska mreža u regionu i BiH, zbog nedavno ubijenog vehabije u okolini Novog Pazara. Sigurno je tema bila i deeskalacija tenzija na Kosovu tj. da se otvaranjem mosta ne izvodi u novu Banjsku ili novi Zvečan. Tema je bila da oni koji su odgovorni za napad na KFOR i povrede vojnika, kao i oni koji su odgovorni za Banjsku, budu procesuirani“, istakao je za N1.

Kako navodi, do posete je došlo sada jer je je Amerika imala preče stvari, ali je „došlo vreme da šutirana konzerva podigne i stavi na sto“.

Vujović analizira tajnu posetu direktora CIA Srbiji: Vučić je vrlo sposoban da igra na više ognjišta 1
Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

„Jedino Srbija ima neku kantu vode kojom može ovo da ugasi“

„Tema je mogla da bude i Vulinova poseta Moskvi, curenje informacija iz Vlade Srbije u Rusiju i svaka takva poseta ima vrlo važno obeležje – duboko utvrđivanje činjeničnog stanja tj. koliko je situacija u Srbiji stabilna, vezano i za protest oko kopanja litijuma. Protesti su lokalizovani i utvrđuju koliko je moguće da eskalira ili deeskalira“, dodaje.

Kako Vujović navodi, neophodno je da se sve ove teme stave pod kontrolu, posebno sada, kada se Amerika suočava sa velikim globalnim izazovima, kao što je rat u Ukrajini, rat na Bliskom istoku i ekonomska penetracija Kine.

„SAD će čvrsto stajati Dejtonskog sporazuma, kao i iza Kosova. Koristiće tajni bič i prema Kurtiju. Ovde je naznaka da od svih ovih igrača, jedino Srbija ima neku kantu vode kojom ovo može da ugasi. Zato su ovde i došli“, ističe on.

Poseta direktora CIA regionu je vrlo važna, kako Vujović navodi, jer je Berns izuzetno važna ličnost diplomatskog, obaveštajnog i političkog profila.

„Harčenka zanimaju rezultati posete direktora CIA“

Prokomentarisao je i sastanak ruskog ambasadora i Vučića.

„On posle dolaska zapadnih zvaničnika često dolazi da se informiše šta je bilo, koji su rezultati posete, da bi informisao Moskvu. E sad, da li je dobio informacije, sumnjam. Mislim da i njega drže u mraku. Mislim da je Aleksandar Vučić vrlo sposoban da igra na nekoliko ognjišta“, objašnjava naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari