Nebojše Zelenović nudi izlaz za opoziciju: Sa kim sve razgovara? 1 FoNet/Milica Vučković

Nebojša Zelenović, jedan od lidera udruženja Zajedno kaže da će uskoro kolegam iz opozicje ponuditi izlaz iz ove političke situacije.

On je gostujući na televiziji N1 u emisiji „Iza vesti“ naveo da će pozvati različite političke grupacije da naprave zajedničke tačke okupljanja i da je moguće razgovarati i o izborima u Beograd.

– Ako je prilika za pobedu nad lošom vlasti na novim izborima u Beogradu ja ću učiniti sve da tu prilku iskoristum. Tako što ću pozvati različite političke grupacije da napravimo zajedničke tačke okupljanja – naveo je on.

Upitan može li prozapadna opozicija da napravi savez poput onog koji je napravljen na desnici po pitanju Kosova, od odgovara „otkud znate da se to ne dešava“.

Kako je naveo, razgovara sa prijateljima iz koalicije Moramo, DS i drugim političkim organizacijama.

Upitan da li razgovara sa SSP odgovorio je potvrdno.

– Ne pravi se još uvek ništa ali se razgovara kako bi ta stvar mogla da izgleda i da se naprave tačke dobrih dogovora. Ako postoji prilika da mi negde pobedimo SNS mi ćemo to da uradimo. Ako Vučić hoće izbore u Beogradu mi ćemo da učestvujemo – kazeo je Zelenović.

Na pitanje da li su mu stranke desnice saveznici ili protivnici, odgovara da u ovom trenutku nema nikakvu saradnju sa desničarima.

Zelenović kaže da čvrsto veruje da će Srbija uvesti sankcije, jer je šteta zbog neuvođenaj ogromna i nemerljiva. Vlast, kako je rekao, sada meri kako da to uradi.

Upitan zašto to misli, kaže da su se okolnosti promenile i da je po početku rata smatrano da će on trajati par dana, ali da se ispotavilo da ruska vojska nije toliko jaka.

– Apelujem da prestanemo da se bojimo od teških odluka. Nemamo drugde da pripadamo nego zapadnom svetu – smatra Zelenović.

Prema njegovim rečima, svakim danom imamamo manje vremena da uradimo nešto za državu i da se vrednosno odredimo, jer vreme ne radi za Srbiju.

On kaže da će Vučić odlagati uvođenje sankcija odlagati koliko god je to moguće i da se to radi od početka agresije Rusije na Ukrajinu, a da je formalni razlog to što Srbija nema vladu i da se time kupuje vreme i odlaže neodloživo.

Upitan da li vrednosti koje Beograd zastupa idu u pravcu uvođenja sankcija, navodi da su problem „obeveze ove vlasti prema Ruskoj Federaciji“.

Prema njegovim rečima, percepcija Srbije na Zapadu preti da bude kao devedesetih, ali da je razlika u tome što tih godina niko niej mogao da ode iz zemlje a da sad mogu otići svi koji se ne slažu sa situacijom.

Na konstatciju da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je 80 odsto građana Srbije nije za uvođenje sankcija, on kaže da ne bi bilo prvi put da se odči nešto mimo volje građana.

Kako dodaje, mnogo važnije je kako je došlo do toga. Razlog je, kaže, u desetogodišnjem proruskom narativu.

Upitan da li predsedniku Srbije za tu odluku treba pomoć proevropskih stranaka, odgovara da on i njegova organizacija imaju svoje vrednosne stavove i politike od kojih neće odustati.

– I kad treba da se glasa u paralemntu, mi ćemo glasati ne zato što ga podržvamo ili ne, nego jer je to naša politika – zaključio je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari