Austrija će povodom odluke o statusu Kosova biti tamo gde bude većina članica Evropske unije, imajući u vidu evropske perspektive i dobre odnose sa Srbijom – rekao je austrijski kancelar Alfred Gusenbauer na konferenciji Albah Foruma i Narodne banke Austrije „Evropa na raskršću“.

Austrija će povodom odluke o statusu Kosova biti tamo gde bude većina članica Evropske unije, imajući u vidu evropske perspektive i dobre odnose sa Srbijom – rekao je austrijski kancelar Alfred Gusenbauer na konferenciji Albah Foruma i Narodne banke Austrije „Evropa na raskršću“. Govoreći u uvodom izlaganju, Gusenbauer je predstavio mogući stav Evropske unije i Austrije posle 10. decembra.
Ako do 10. decembra ne bude doneta odluka o Kosovu u Savetu bezbednosti, a sada se čini da neće biti doneta, postavlja se pitanje hoće li EU biti u stanju da donese odluku koja će imati veliki uticaj na Balkan, budući da je to prostor našeg budućeg proširenja, zapitao se austrijski kancelar. On je ocenio da produženje roka za pregovore nije dobro.
– Rok je već dva puta produžavan, a još jedno produžavanje bi moglo da bude pogrešno shvaćeno – dodao je Gusenbauer.
Važno je reći da rešenje za Kosovo ne može da bude nametnuto ni u Vašingtonu, ni u Moskvi, nego to je naše evropsko rešenje. Austrija će biti tamo gde bude „glavnina“ članica Unije, rekao je Gusenbauer. On je naglasio da Austrija ima veoma dobre odnose sa Srbijom.
Odgovarajući na pitanje šta konkretno znači „jedinstvena odluka EU“, Gusenbauer je odgovorio da veruje da će odluka biti usvojena konsenzusom „minus jedan, dva, tri…“.
Austrijski kancelar je rekao da se ovo pitanje može posmatrati i u okviru sve izraženijeg trenda regionalne saradnje u okviru Evropske unije.
– To što važi za skandinavske zemlje, može da važi i za zemlje koje su susedi Austrije, ali i za ceo Zapadni Balkan – dodao je Gusenbauer.
Po mišljenju ambasadora Austrije u Evropskoj uniji, Hansa Ditmara Švajsguta, uverljivost odluke o Kosovu zavisiće od toga koliko će EU biti u stanju da jedinstveno priđe ovom problemu. – Kada sam sam odlazio iz Kine, visoki zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova me je pitao zašto se toliko žuri sa odlukom o Kosovu. On je rekao da je to po kineskom mišljenju loše i da se Kina tome protivi. Ukoliko EU, međutim, donese jedinstvenu odluku, onda ćemo je i mi prihvatiti. Ukoliko ne bude jedinstva, nećemo ni mi podržati tu odluku – rekao je on.
Bivši austrijski ministar, a sada predsednik Instituta za mir Kristof Lanc postavio je pitanje da li EU ima mogućnosti za svoje rešenje i svoju odluku kada Albanci imaju jasnu američku podršku i kada se cela EU nalazi pod američkim patronatom. Profesor međunarodnog prava na Bečkom univerzitetu, Fridl Vajs, rekao je da će slučaj Kosova imati međunarodno pravnih posledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari