Nedeljkov (CRTA): Nema suštinskih poboljšanja izbornog procesa 1foto FoNet Milica Vučković

“Ne možemo reći da je došlo do suštinskih poboljšanja u odnosu na ono što Crta, sa stanovišta zaštite javnog interesa, vidi kao ključne probleme izbornog procesa”, rekao je za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) koji se bavi nadgledanjem i analizom izbornih uslova u Srbiji.

Nedeljkov je komentarisao napredak u kreiranju fer izbornih uslova od prethodnih parlamentarnih izbora 2020. godine u susret spojenim izborima koji bi trebalo da se održe u aprilu ove godine, nakon što je lider opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas uputio kritike ovim povodom u otvorenom pismu šefu Misije OEBS u Srbiji Janu Bratu.

Da podsetimo, Đilas je ocenio da je izjava Bratua da u Srbiji postoje uslovi za održavanje fer izbora i poređenje da i u Norveškoj postoje problemi sa izbornim procesom, „jedna od najskandaloznijih ocena stanja Srbije u prethodnih deset godina“.

Govoreći o uslovima za održavanje izbora između dva izborna ciklusa, Raša Nedeljkov ukazuje da, uprkos tome što su u međuvremenu vođena dva paralelna međustranačka dijaloga o izbornim uslovima, ne može se reći da je došlo do suštinskih poboljšanja u ključnim problemima kao što su “ mediji, zloupotreba javne funkcije iliti funkcionerska kampanja, pritisci na birače…”, kako je naveo Nedeljkov.

– Kao rezultat tih pregovora i dogovora, dobili smo situaciju u kojoj se ponovo, kao i pred izbore 2020. godine, a suprotno svim međunarodnim standardima, menjaju izborna pravila i procedure neposredno pred raspisivanje izbora. Predviđeno je da se u ekstremno kratkom roku uspostavi novi nivo izborne administracije, što zbog nedovoljnog vremena i slabih sistemskih kapaciteta može dovesti do toga da svi učesnici izbora ne mogu da se prilagode novinama, ali i do ugrožavanja izbornih prava građana – kaže Nedeljkov.

Jedan od najvećih problema, koje i predstavnici opozicije ističu kao ključne, jesu medijski uslovi u kojima se održavaju izbori, a Nedeljkov ukazuje na propuste Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

– Umesto da se REM posveti obezbeđivanju ravnopravne medijske zastupljenosti učesnika izbora, uvodi se novi privremeni nadzorni organ za medije bez suštinskih ingerencija da utiče na pozitivne promene – navodi on.

Nedeljkov ističe i da nalazi Crtinog monitoringa medija ukazuju na veliku disproporciju u zastupljenosti vlasti i opozicije.

– U međuvremenu, dominacija vladajućih stranka u udarnim terminima televizija sa nacionalnom pokrivenošću je još izraženija nego što je bio slučaj u istom periodu 2019. pred kampanju za parlamentarne izbore. U odnosu na 2019. kada je opozicija imala 23%, nakon svih međustranačkih dijaloga, sada su opozicioni akteri svedeni na 15% u proširenom udarnom terminu, dok je u dnevnicima situacija još drastičnija gde je opozicija svega 6 odsto – navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari