Nedostajući udžbenici spremni 1Foto: Fonet/Slobodan Miljević

Ministarstvo prosvete je uradilo sve što je trebalo da bi došlo do otvaranja poglavlja 26. U ovom trenutku nije jasno šta je problem i zašto je Hrvatska blokirala otvaranje tog poglavlja. Nikakvu zvaničnu informaciju od hrvatske strane nismo dobili.

Čekamo da premijer Aleksandar Vučić iznese više detalja, ako u međuvremenu bude saznao gde je nastao problem – izjavila je za Danas Gordana Predić, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ona je juče ujutru u svojstvu predsednice pregovaračke grupe za poglavlje 26 trebalo da otputuje u Brisel, ali je put otkazan nakon što se naša delegacija predvođena Aleksandrom Vučićem u utorak uveče vratila iz Brisela u Beograd, nezadovoljna što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje pomenutog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.

Predićeva demantuje pisanje pojedinih medija da blokada ima veze sa hrvatskim zahtevima o udžbenicima i nastavi na tom jeziku. U Vladi Srbije Danasu je nezvanično rečeno da je u Akcionom planu za nacionalne manjine u okviru poglavlja 23 posebno uređeno pitanje obrazovanja i obezbeđivanje udžbenika za učenike koji se školuju na manjinskim jezicima.

Ministarstvo prosvete je krajem marta, dok je na njegovom čelu bio Srđan Verbić, potpisalo sporazum o obezbeđivanju nedostajućih udžbenika na jezicima manjina, na koji su osim Verbića potpis stavili direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojčić i predstavnici sedam nacionalnih manjina – bošnjačke, bugarske, mađarske, rumunske, rusinske, slovačke i hrvatske.

U Zavodu za udžbenike za Danas kažu da su, prema odredbama tog sporazuma, oni obavezni samo da štampaju odgovarajuće naslove, ali da su pisci tih udžbenika ljudi koje su izabrali saveti nacionalnih manjina. Procedura je takva da svaki nacionalni savet utvrđuje za koje predmete i nivoe obrazovanja nedostaju udžbenici, rukopisi se potom šalju na odobrenje Ministarstvu prosvete, odakle se prosleđuju Zavodu na štampanje. Dinamiku celog posla diktiraju saveti nacionalnih manjina, a u Zavodu kažu da sa njima imaju dobru saradnju i da sve teče po planu. Što se tiče nedostajućih udžbenika na hrvatskom jeziku, Zavod je od potpisivanja sporazuma do danas odštampao osam naslova, četiri čekaju na odobrenje Ministarstva prosvete, dva su u toj izdavačkoj kući u fazi tehničke pripreme za štampanje, a isti broj hrvatski nacionalni savet još nije predao.

Gordana Predić podseća i da je Ministarstvo prosvete prošlog septembra na šest adresa uputilo Memorandum o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina.

Bez komentara

U Ministarstvu kulture i informisanja, kako saznajemo, ne mogu da daju komentar na ovu temu, sve dok ne budu imali saznanja koje su to konkretne zamerke i rezerve koja Hrvatska ima u vezi s kulturnih dobrima i poglavljem 26.

A. Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari