Negotinci izlaze na birališta 17. oktobra ove godine 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Početkom ove nedelje, predsednik Narodne skupštine Srbije, Ivica Dačić doneo je odluku o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine opštine Negotin i Mionica za 17. oktobar.

U Negotinu su prethodni lokalni izbori održani 24. decembra 2017. godine čemu je prethodilo podnošenje ostavke predsednika opštine Vladimira Veličkovića. Razloge za podnošenje ostavke Veličković je tada objasnio stvaranjem zakonskih uslova za održavanje prevremenih lokalnih izbora.

-Podneo sam ostavku na funkciju predsednika opštine, pre svega sa namerom da održimo prevremene lokalne izbore. Razlog toga je višestruk. Vođen situacijom da su nam redovni izbori u martu, smatrao sam da ovo uopšte nije neka velika promena zato što će sada izbori biti tri meseca ranije. Posle martovskih izbora ušli bi u formiranje nove vlasti i smatram dab u sela ta budžetska godina bila izgubljena što se tiče infrastrukturnih radova i još nekih prohjekata za koje mislim da će biti bitni i za građane i za razvoj naše opštine – kazao je na tada konferenciji za novinare Veličković, objašnjavajući da će prevremeni izbori omogućiti da se u sledeću godinu uđe sa bolje startne pozicije.

Na poslednjim lokalnim izborima Negotinci su odlučivali između četiri liste: “Aleksandar Vučić-Srpska napredna stranka- Socijalistička partija Srbije-Ivica Dačić”, “Demokratska stranka – Prim. dr Momir Petković Moma”, “Ujedinjena seljačka stranka – Dragoslav Cvetković” i grupa građana “Negotin bez korupcije”. U decembru 2017. lista SNS i SPS osvojila je 71,04 odsto glasova, lista DS 18,73 odsto, GG „Negotin bez korupcije“4,05 odsto birača, a „Ujedinjena seljačka stranka – Dragoslav Cvetković“ 3,6 odsto birača.

Na julskom zasedanju Skupštine opštine Negotin imenovana je Izborna komisija u stalnom sastavu. Predsednica je Jasna Lazić Radosavljević, a zamenica predsednika Borika Gudžuganović. Predzborne aktivnosti odnosno prikupljanje potpisa za izbornu listu, kako se očekuje, prva će započeti SNS, a potom i druge političke partije i grupe građana koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u Negotinu zakazanim za 17. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari