Izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom koji danas haška tužiteljka Karla del Ponte podnosi ambasadorima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija očekuje se sa oprečnim prognozama. Pored brojnih dobro poznatih kritika zbog neizručenja preostalih haških begunaca, izveštaj će sadržati i pozitivne rezultate u saradnji Srbije sa ovom institucijom.

Izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom koji danas haška tužiteljka Karla del Ponte podnosi ambasadorima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija očekuje se sa oprečnim prognozama. Pored brojnih dobro poznatih kritika zbog neizručenja preostalih haških begunaca, izveštaj će sadržati i pozitivne rezultate u saradnji Srbije sa ovom institucijom. Ono što ostaje nejasno jeste na koja će pitanja Del Ponte staviti akcenat, kako će to oceniti ambasadori Saveta bezbednosti i kako će na sve reagovati zvaničnici Evropske unije, s kojom bi Srbija u januaru trebalo da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić izjavio je juče da očekuje da će glavna tužiteljka predati negativan izveštaj SB UN o saradnji naše zemlje s Tribunalom.
– Nažalost, realnije je očekivati negativan nego pozitivan izveštaj. To je loša činjenica, ali ne smemo time biti obeshrabreni – rekao je Ljajić novinarima na Beogradskom sajmu. On je dodao da ovaj ponedeljak ipak neće biti „Dan D“.
– Vlada Srbije će i posle 10. decembra nastaviti akcije na hapšenju i lociranju begunaca kako bi što pre zatvorila hašku knjigu i kako bi do kraja januara potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU – rekao je Ljajić.
Prema njegovim rečima „niko ne može da kaže da u Srbiji ne postoji politička spremnost za hapšenje haških optuženika“. Istakao je, međutim, i da međunarodna zajednica mora da odgovori na neka pitanja, kao što je tvrdnja bivše portparolke tog suda Florens Artman da su se i međunarodni zvaničnici sretali s Radovanom Karadžićem i pregovarali s haškim optuženicima prethodnih godina.
Povodom izjave srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je moguće da su Ratko Mladić i još neki optuženici u Srbiji, Ljajić je rekao da su to pretpostavke. Dodao je, ipak, da „postoje neka saznanja iz bliže i dalje prošlosti o kretanju optuženika“.
– Napravili smo rekonstrukciju kretanja za dvojicu optuženika. Za drugu dvojicu optuženika imamo neka saznanja koja još proveravamo. Posao nije nimalo lak – rekao je Ljajić, navodeći da se izvode svakodnevne akcije na lociranju optuženika, ali da je problem što se oni dobro skrivaju.
Podsetimo, Karla del Ponte je u četvrtak u izjavi novinarima u Hagu uglavnom pozitivno ocenila nastojanja vlasti u Beogradu da uhapse haške begunce. Prema nezvaničnim saznanjima, koja su krajem prošle nedelje privukla veliku pažnju javnosti, ona je u novom izveštaju navela da je „ritam angažovanja znatno pojačan“, što „budi nadu“ da će rezultat biti efikasnije i bolje usmerene operacije.
„Pozitivan razvoj događaja je i nagrada koju su srpske vlasti obećale za informacije koje bi vodile hapšenju begunaca i usvajanje zakona kojim se proširuje uloga Tužilaštva za ratne zločine, uključujući i jurisdikciju nad onima koji pomažu i kriju begunce“, navedeno je u izveštaju Del Ponteove. Tužiteljka je ocenila da, iako se sprovođenje tih odluka tek očekuje, sama činjenica da su takvi potezi povučeni predstavlja „ohrabrujući znak odlučnosti srpskih vlasti da sarađuju kada je u pitanju hapšenje preostalih begunaca“.
„Tokom nedavne posete Beogradu predsednik Tadić i premijer Koštunica su naznačili da bi hapšenje Ratka Mladića bilo u najboljem interesu Srbije. Neobično je važno da međunarodna zajednica nastavi da insistira na hapšenju Mladića koji se nalazi u Srbiji, kao i ostalih begunaca“, navedeno je u izveštaju Del Ponteove, poslednjem pre nego što je 1. januara na čelu Haškog tužilaštva zameni belgijski sudija Serž Bramerc.
Tužiteljka je navela i da je „bilo dužih odlaganja“ isporučivanja dokumenata iz arhiva Bezbednosno-informativne agencije, ali da je posle serije susreta sa zvaničnicima vlasti u Beogradu i na tom planu zabeležen napredak.
U zvaničnoj izjavi novinarima, koja je objavljena istog dana kada i ove nezvanične informacije, Del Ponteova je izjavila da će izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom biti negativan ako se do ponedeljka 10. decembra Ratko Mladić ne nađe u Hagu. Ona je stavila do znanja da se protivi pokušajima Beograda da sa EU potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre hapšenja Mladića. Del Ponteova je ponovila uverenje da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji i izrazila rezerve u vezi s političkom voljom da on bude uhapšen.
Podsetimo i to da je prilikom pretposlednje posete Beogradu haška tužiteljka istakla da ona neće biti prepreka Srbiji za ulazak u UN, a da su pre mesec dana predstavnici Akcionog tima za saradnju s Hagom očekivali pozitivnu ocenu. Prema saznanjima Danasa Akcioni tim se vanredno sastao u petak, tri dana pre podnošenja izveštaja Del Ponteove, a dan pošto je odlazeća tužiteljka najavila da će njen izveštaj sadržati brojne kritike na račun Srbije. Međutim, ni taj sastanak nije rezultirao hapšenjem Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari