"Nejasno da li je optužnica za Banjsku o državnoj agresiji Srbije na Kosovo" 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Direktor kosovskog pravnog instituta, Ehat Miftaraj kaže da kosovsko specijalno tužilaštvo nije dalo mnogo informacija o optužnici koja je podignuta protiv 45 osoba za napad u Banjskoj.

Iako ceni „brzo vreme“ za koje je podignuta optužnica, kaže da je veoma važno da javnost zna da li se ona odnosi i na dela u vezi sa „agresijom države Srbije na Kosovo“, ili je samo u vezi sa kriminalnom grupom.

„Razumljivo je da tužioci u ovoj fazi mogu biti ograničeni u davanju detaljnih informacija u vezi sa optužnicom. Ali, verujem da bi na opšta pitanja… glavni tužilac mogao da odgovori“, kaže Miftaraj za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je 11. septembra optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, koji su bili deo oružane grupe koja je u mestu Banjska prošlog septembra napala Kosovsku policiju. Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Optužnica do sada nije objavljena, kao ni imena drugih optuženih.

Optužnica u kratkom roku

„S obzirom da Republika Kosovo, nažalost, nije imala na raspolaganju laboratorije za ispitivanje većine ovih dokaza i tražila je međunarodnu pravnu pomoć raznih zemalja, može se reći da je ova optužnica podignuta u izuzetno kratkom roku“, ocenjuje direktor kosovskog pranog instituta, Ehat Miftaraj.

Ipak, prema njegovim rečima, „pomalo je neobično da su Specijalno tužilaštvo, i glavni tužilac i predmetni tužilac, samo naznačili postojanje optužnice, ali nisu dali odgovore na nekoliko tema i pitanja koja su od javnog interesa i koja ne bi nužno ometala istragu ili sudski proces nakon podizanja ove optužnice“.

„Za javnost, verujem, a i za novinare, veoma je važno znati da li se optužnica bavi i radnjama u vezi sa agresijom države na Republiku Kosovo, ili se radi isključivo o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi na čelu sa Radoičićem koja je poduzela akcije navedene u optužnici“, komentariše Miftaraj.

On navodi kako je razumljivo da tužioci u ovoj fazi mogu biti ograničeni u davanju detaljnih informacija o optužnici, ali da se generalno postavljaju pitanja, kao što je da li optužnica sadrži dokaze ili indicije o direktnoj ili indirektnoj umešanosti Vlade Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, ili srpskih vojnih ili policijskih institucija.

To je nešto na šta bi mogao da odgovori glavni tužilac, smatara Miftaraj. (Glavni tužilac je na konferenciji za novinare odbio da odgovori na to pitanje).

„Prema Zakonu o krivičnom postupku, optužnica je svakako danas upućena sudu. Obavezno je da svi optuženi koji imaju advokate ili čije su adrese poznate, ako se nalaze na Kosovu, moraju dobiti kopije optužnice. Sud bi tada morao da zakaže preliminarnu reviziju na kojoj bi moglo biti objavljeno više detalja. Međutim, u ovoj fazi, pošto optužnica nije javna, ne možemo imati više informacija osim, ako ih tužilac ne dostavi“, kazao je.

Srbija ne želi saradnju

Na pitanje očekuje li saradnju Srbije u ovom slučaju, Miftaraj je rekao kako smatra da je ovo „čisto politička stvar“, te da je Srbija prethodno pokazala potpunu nespremnost da sarađuje sa kosovskim institucijama, čak i za manje značajna krivična dela.

„U konkretnom slučaju, ukoliko bi Srbija ponudila saradnju, trebalo bi da direktno prizna Republiku Kosovo kako bi se pokrenuo proces potpisivanja sporazuma o ekstradiciji, koji bi onda otvorio mogućnost za izručenje traženih lica Kosovu“, konstatuje Miftaraj.

U napadu u Banjskoj na Severu Kosova 24. septembra 2023. godine, oružana grupa Srba je napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši političar i biznismen sa Severa Kosova, za koga se veruje da se nalazi u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari