U ovom trenutku ne postoji nijedan kandidat za mesto glavnog pregovarača sa Evropskom unijom, naročito od kada je iz vladajuće većine izašla partija Mlađana Dinkića, što može dovesti Vladu Srbije u veliki problem, saznaje Danas iz izvora bliskih državnom vrhu. Jedino što je sigurno jeste da pregovarač neće biti niko iz SPS, već da će za to odgovornost preuzeti naprednjaci.


Iako se često pominjao kao jedan od kandidata za ovu važnu funkciju i rekao da je spreman za to ukoliko se zatraži, ministar pravde Nikola Selaković ipak neće biti pregovarač sa EU, „osim ukoliko Vučić u zadnjem trenutku ne odluči drugačije“, dodaje izvor Danasa.

Predstavnici Vlade Srbije već mesec dana najavljuju da će pregovarač biti „imenovan uskoro“, a istina je da zapravo još nije na vidiku osoba koja bi bila adekvatna za tu funkciju. Iz EU, takođe, apeluju da se odluka o ovom personalnom rešenju mora doneti što pre. Podsetimo, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić bio je spreman da prihvati predlog Mlađana Dinkića da se taj posao poveri Suzani Grubješić, ali se situacija zakomplikovala nakon izlaska URS iz Vlade.

Potpredsednica SNS i ministarka energetike Zorana Mihajlović juče je najavila da će novi koalicioni sporazum biti poznat do kraja meseca i tada će se znati ko će biti novi ministri i kako će izgledati nova vlada.

Novo ministarstvo

Ono što je sve izvesnije, kako Danas nezvanično saznaje, jeste da će u Vladi biti formiran poseban resor – ministarstvo za evropske integracije, ili za evropske poslove, u koji će biti uključena Kancelarija za evropske integracije. Ministar za EU ujedno bi trebalo da bude i na čelu državne delegacije za pregovore o pristupanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari