Nema novinara, nema neugodnih pitanja: Kako je protekla poseta ministarke Zorane Mihajlović Užicu 1Foto: Grad Užice

Među novinarima koji nisu bili pozvani da isprate posetu ministarke Zorane Mihajlović, koja je u pratnji užičke gradske vlasti i načelnika Zlatiborskog okruga juče obišla radove na energetskoj sanaciji osnovne škole u Krvavcima i posetila domaćinstvo Radenka Čolića, u selu Potočanje, bili su i novinari Danasa.

Kako saznajemo, mali broj redakcija je dobio zvaničan poziv za ovaj događaj, ali uprkos tome predstavnici nekih užičkih medija odlučili su da mu, na osnovu informacije o vremenu i mestu, pribavljene različitim kanalima, ipak prisustvuju.

Poseta nije najavljena na sajtu Ministarstva energetike, pa bi se na osnovu toga mogla svrstati u stranačku. Ipak, saopštenje o njoj, koje je to Ministarstvo izdalo, čini je ministarskom i podjednako važnom za sve građane.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, navodi se da je ministarka odgovarajući na pitanja novinara u Užicu rekla da je država pravovremenom reakcijom zaštitila domaće tržište, da „imamo dovoljno benzina, dizela, TNG za više od mesec dana, dovoljno gasa u podzemnom skladištu Banatski Dvor, a da cene toplotne i električne energije i gasa za domaćinstva ostaju iste“.

Nema novinara, nema neugodnih pitanja: Kako je protekla poseta ministarke Zorane Mihajlović Užicu 2
Foto: Grad Užice

I na sajtu Grada Užica objavljen je izveštaj u kome se navodi da je u poseti gradskim selima bila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, a ne članica Predsedništva Srpske napredne stranke.

U toj poseti, ona je, navodi se na gradskom sajtu, podsetila da su u prethodnom periodu sve kotlarnice u Užicu, osim Bloka Zlatibor, prebačene na gas, da je više od 160 miliiona dinara iz budžeta grada opredeljeno za subvencionisanje individualnih porodičnih gazdinstava i najavila da će u ovoj godini ta sredstva iznositi 100 miliona dinara.

Izveštaje sa uglavnom istim informacijama, koje se tiču ulaganja o kojima je već više puta bilo reči, preneli su mediji koji su prisustvovali poseti ministarke Mihajlović uz poziv, bez njega, ali i oni koji su samo preneli već sročene informacije.

Takav sled događaja uslovio je da nijedan izveštaj ne sadrži odgovore o obećanjima koje je Mihajlović Užičanima, odnosno Sevojničanima davala tokom svojih nekoliko prethodnih poseta ovom kraju.

Nema novinara, nema neugodnih pitanja: Kako je protekla poseta ministarke Zorane Mihajlović Užicu 3
Foto: Grad Užice

Tako smo ostali uskraćeni za informacije o aerodromu Ponikve, za koji je Zorana Mihajlović 2016. najavila da će biti u punoj funkciji za civilni saobraćaj do septembra te godine, kako je Danas tada preneo.

U izveštajima nema objašnjenja ni zašto Sevojno nema pasarelu, čiju je gradnju najavila „odmah“ 2018. godine u toj užičkoj opštini.

Iste godine, trebalo je da bude raspisan i javni poziv za radove na čeličnom cevovodu u Sevojnu, koji su, ipak, pomereni za mart ove godine.

Nema reči ni o kružnom toku na ulazu u Sevojno iz pravca Užica, kod Impol Sevala, o kojem se, takođe, govorilo 2018, niti o obećanju kanalizacione mreže Sevojničanima, koje je potvrdio predsednik Aleksandar Vučić, u avgustu prošle godine, boraveći u poseti Užicu.

Ovim odgovorima bismo možda raspolagali da su novinari svih medija bili pozvani da isprate posetu i postave pitanja od realnog značaja za građane.

Kako izveštaji na sajtovima Ministarstva energetike i rudarstva i Grada Užica govore da je reč o ministarskoj poseti, a ne stranačkoj, nameće se pitanje da li je ovakva organizacija odgovornost užičke gradske vlasti.

-Posetu je organizovalo Ministarstvo rudarstva i energetike i ono je pozivalo novinare na događaj, to nije bila naša dužnost. Ukoliko su vam potrebne fotografije, snimci, bilo šta od materijala, mi smo na raspolaganju – rekli su za Danas iz kabineta gradonačelnice na pitanje zašto poziv nisu dobili predstavnici svih medija u Užicu.

Ipak, pre samo nekoliko dana, kada je Užice posetio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, pozive medijima je uputio Grad Užice, a na toj listi bili su i novinari Danasa, koji je o tom događaju detaljno izvestio kroz nekoliko tekstova.

Za razliku od novinara Danasa, koji nisu želeli da idu tamo gde nisu pozvani, činjenicu da ni na njenu adresu poziv nije stigao je ignorisala Slavica Panić, novinarka Nova.rs, koja ističe da, nažalost selektivno pozivanje medija nije retkost.

Nema novinara, nema neugodnih pitanja: Kako je protekla poseta ministarke Zorane Mihajlović Užicu 4
Slavica Panić Foto: Privatna arhiva

-U ovom slučaju je Ministarstvo pozivalo na događaj, nekada to radi i Grad. Ipak, u poslednje vreme se da primetiti da lokalna samouprava ne poziva sve medije na događaje koje organizuje, već na njih „vodi“ jednog ili dva snimatelja, a onda šalje svoje snimke, izjave, izveštaje, onako kako su ih oni formirali. Izgleda da ne shvataju da ozbiljne redakcije ne žele da prenose tuđe i tako sročene vesti – kaže Panić i naglašava da je ova praksa posebno očigledna za vreme predizborne kampanje, kada su sva pitanja upućena gradskoj vlasti nepoželjna.

-Njihova očekivanja su da novinar dođe i zatim prenese sve što je rečeno, bez proveravanja istinitosti informacija – dodaje Panić, sa kojom je saglasna i koleginica Snježana Ostojić iz agencije REC Media, dopisnik Nove S.

-Na ovaj događaj nismo pozvani i on nije jedini takav. Nije retkost da nam se samo prosledi gotov materijal, koji za nas nije upotrebljiv. Osim toga, kada mimo organizovanih događaja tražim sagovornika, vrlo često ne mogu da ga dobijem, uz komentar da „za Novu S neće nikada pričati“. To mi se dogodilo sa direktorkom jedne ustanove u gradu, a redovno se ponavlja sa predsednicima opština Bajina Bašta i Požega, pa me ni današnji događaj ne iznenađuje – kaže ova novinarka.

Nema novinara, nema neugodnih pitanja: Kako je protekla poseta ministarke Zorane Mihajlović Užicu 5
Snježana Ostojić, Foto: Privatna arhiva

U jeku predizborne kampanje i istih obećanja koja se ponavljaju na svakih nekoliko godina, „neprijatna“ pitanja takav prizvuk imaju samo onima koji su obećanja davali, a naše sagovornice, novinarke, saglasne su da je u takvoj atmosferi uloga novinara koji postavljaju pitanja i podsećaju na obećanja još veća.

Reč je o zabuni, kažu iz Press službe ministarke Mihajlović

„Mi sa svima sarađujemo, svi su dobrodošli. Ne šaljemo pozive, jer gradovi koje posećujemo su domaćini. Pozive šaljemo kada smo mi domaćini, u Vladi. Ako je potrebno da dostavimo materijal, uvek smo tu i na raspolaganju. Press služba ministarke Zorane Mihajlović  je poznata po dobroj saradnji sa medijima, sigurno niko ko bi došao ne bi bio vraćen. Nipošto nije bila namera da se predstavnici nekih medija izostave. Verovatno je došlo do nesporazuma, možda je Grad mislio da će Ministarstvo ili Okrug pozvati novinare da isprate posetu. U svakom slučaju, mi smo uvek tu, ukoliko je novinarima nešto potrebno“, rekli su za Danas u Press službi ministarke Zorane Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari