Sagovornici Danasa iz ministarstava spoljnih poslova više zemalja članica EU, bez obzira na to da li njihove države pokazuju otvorenu naklonost ili izvesnu uzdržanost prema politici zvaničnog Beograda, jedinstveni su u stavu da brzina procesa pridruženja Srbije pre svega zavisi od nje same.

Rumunija, Velika Britanija, Italija i Češka saglasne su da je saradnja s Haškim tribunalom kriterijum koji srpske vlasti moraju da ispune, pri čemu ističu da Srbija u tom pogledu nije diskriminisana u odnosu na ostale zemlje potencijalne kandidate. Zvanični London naglašava i „saradnju sa susedima“ kao uslov koji mora biti ispoštovan.

„Konstruktivan stav kada je reč o regionalnoj saradnji“ nalazi se i među zaključcima Saveta ministara EU o mogućnostima za pridruženje zemalja zapadnog Balkana.

– Rumunija će i dalje pružati svesrdnu podršku Srbiji na njenom evropskom putu. Nadamo se da će 2009. doći do deblokade Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU, što znači da će uslovi koje je neophodno ispuniti da bi došlo do ubrzanja procesa evropskih integracija biti pod strogim nadzorom. S druge strane, prilikom određivanja tačnog datuma kada će biti doneta odluka koja se tiče statusa kandidata Srbije za članstvo u EU, moramo da uzmemo u obzir i činjenicu da tome prethodi složen i dug proces tokom kojeg se, osim političke saglasnosti zemalja članica EU, traži i mišljenje Evropske komisije koje treba da bude povoljno po Srbiju – izjavo je juče našem listu portparol Ministarstva spoljnih poslova Rumunije Alin Serbanesku odgovarajući na pitanje koliko je realno očekivati da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine i koje političke uslove mora da ispuni na tom putu.

Kada je reč o saradnji Srbije s Tribunalom u Hagu, Serbanesku je pohvalio dosadašnja napore proevropski orijentisanih vlasti u Beogradu, budući da su preduzeti značajni koraci u tom domenu.

– Smatramo da prošlogodišnje hapšenje i izručenje Hagu dvojice osumnjičenih za ratne zločine predstavlja jasne poteze koji dokazuju da je Srbija u potpunosti posvećena ispunjavanju obaveza prema Tribunalu – kaže portparol rumunskog MIP-a.

On naglašava da je puna saradnja s Tribunalom u Hagu glavni uslov za postizanje napretka na evropskom putu svih republika bivše Jugoslavije, a ne samo Srbije, te će ispunjavanje te obaveze na odgovoran način svakako unaprediti proces evropskih integracija svih tih zemalja.

Predstavnica za štampu Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije Viktoria Hibel za danas kaže da ova zemlja potpuno podržava nastojanja Srbije da se priključi EU i da želi da blisko sarađuje sa Srbijom da se taj cilj ostvari. Ipak,i ona ističe da kao i za sve koji žele da se priključe Uniji, to znači da će Srbija morati da ispuni određeni broj uslova, od kojih su ključni puna saradnja s Haškim tribunalom, kao i dobrosusetski odnosi.

– Kamen temeljac EU je sposobnost zemalja da sarađuju, a za region je važno da Srbija ima pozitivnu ulogu u saradnji sa susedima – rekla je Danasu predstavnica za štampu Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije

Aldo Amati, predstavnik za štampu italijanskog ministarstva spoljnih poslova kaže za naš list da italijanska vlada s nestrpljenjem očekuje da Srbija aplicira za status kandidata i postane kandidat za uključenje u EU do kraja godine. On je istakao da nema posebnih uslova koje Srbija treba da ispuni, ali da će morati da prođe sve korake kako bi se njeno zakonodavstvo uskladilo sa zakonima Evropske unije.

Tomas Sunjog iz Ministarstva inostranih poslova Češke, koja predsedava Evropskom unijom, izjavio je za Danas da su uslovi za sticanje statusa kandidata i pristupanje Srbije EU definisani zaključcima decembarskog sastanka Saveta ministara EU i da se od njih ne odstupa.

Srbija ispunila 29 odsto programa za pridruživanje

Beograd – Srbija je ispunila 29 odsto Nacionalnog programa za integraciju u Evropsku uniju pošto je u drugoj polovini 2008. od planiranh 89 propisa usvojeno 26, navodi se u Izveštaju o ispunjenosti tog programa koji je juče usvojila Vlada Srbije. Nacionalni program za integraciju u EU je precizan plan kako da se dostignu svi kriterijumi neophodni da bi država postala članica EU, od političkih i ekonomskih, do najdetaljnijih standarda u svim oblastima, saopštila je Kancelarija za evropske integracije. Prema rezultatima izveštaja, koji je pripremila Kancelarija, Vlada Srbije utvrdila je 49 od planirana 64 zakona, dok je Skupština od utvrđenih usvojila 17 zakona. Kancelarija je ocenila da su Vlada i Skupština Srbije bile efikasnije u realizaciji Nacionalnog programa za integraciju u EU u drugoj polovini 2008. pošto je u periodu od 2003. do 2007. pocenat ispunjenosti plana bio najviše 24 odsto. Izveštaj o realiziciji plana, koji je juče usvojen, prvi je od budućih tromesečnih redovnih izveštaja i obuhvata zakonodavne aktivnosti Vlade i Skupštine od jula do kraja decembra 2008. Ukoliko se posmatra odnos planiranih i realizovanih zakonodavnih obaveza, koje su u nadležnosti Vlade, izvršna vlast je obaveze ispunila sa 66 procenata, navodi se u Izveštaju. Ministarstva koja su posebno bila opterećena većim brojem planiranih zakona i koja su ih u visokom procentu i realizovala su ministarstvo finansija, pravde, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i ministarstva za infrastrukturu i za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari