Predsednik Republike Tomislav Nikolić je tokom jednodnevne zvanične posete Rimu s najvišim italijanskim zvaničnicima razmenio poruke prijateljstva, saradnje i posvećenosti integraciji Srbije u EU, ali je u intervjuu uticajnom dnevniku Korijere dela Sera izneo stav da „ne priznaje“ da je u Srebrenici bio genocid, a da Ratka Mladića i Radovana Karadžića smatra nevinim.


„U Srebrenici se nije desio genocid. Reč je o pojedinačnoj krivici pripadnika srpskog naroda. Srpski parlament je osudio ovaj zločin, ali nije kazao da je reč o genocidu. Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja“, kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je, kako prenosi Korijere, dodao da smatra i da su haški optuženici Mladić i Karadžić nevini i da se takvim mora smatrati dok sud ne utvrdi suprotno.

„Ukoliko je neophodno odricanje od Kosova, onda je prihvatljivije da zaboravimo Evropu… Naš cilj od 2000. je EU. Završeni su reformski procesi naše ekonomije, pravnog sistema, tajne službe, javnog sektora. Sada se postavlja uslov priznanja Kosova. Nije pitanje da li mi želimo Evropu. Pravo pitanje je da li ona želi nas. To njih pitajte“, rekao je još Nikolić za Korijere dela Sera, a prenose novinske agencije.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, ukazuje za Danas da izjave predsednika Srbije o Srebrenici i EU ne predstavljaju novost.

„Nikolić je rekao da se u Srebrenici nije dogodio genocid, što je u skladu sa stavom velikog dela srpske javnosti koja smatra da je reč o zločinu, a ne o genocidu. Istovremeno, njegova poruka da je za Srbiju prihvatljivije da zaboravi Evropu nego da se odrekne Kosova na liniji je onoga što je govorio nedavno u UN i tokom izborne kampanje SNS“, smatra Simić.

Prema mišljenju Predraga Simića, Nikolićeve poruke da je Srbija pod pritiscima zbog Kosova „treba shvatiti kao njegovu taktičku poziciju i odgovor na nedavnu retoriku nemačkih parlamentaraca, koji su govorili o uslovima koje treba ispuniti za pridruženje EU“.

Tomislav Nikolić juče je u Rimu razgovarao s predsednikom Italije Đorđom Napolitanom, premijerom Mariom Montijem i predsednikom Donjeg doma Parlamenta Đanfrankom Finijem. Na sastanku s Napolitanom postignuta je saglasnost da Srbiji ne treba postavljati nove uslove za pristupanje EU.

„Italija nije među onim zemljama koje priznavanje Kosova postavljaju (Beogradu) kao uslov za produbljivanje pregovora za ulazak u EU“, kazao je Napolitano novinarima i izrazio stav zvaničnog Rima da Srbija treba što pre da dobije datum početka pregovora sa EU.

I o ekonomiji

U razgovoru s predsednikom Nikolićem, premijer Monti je ocenio da je prisustvo Fijata i drugih italijanskih preduzeća u Srbiji veoma pozitivno i naglasio da su italijanske firme zainteresovane i za infrastrukturne projekte i za projekte korišćenja obnovljivih izvora energije. Monti je izrazio nadu da će Srbija učestvovati na izložbi Ekspo u Milanu 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari