Nema ustavnog i zakonskog osnova za referendum

Grupa srpskih akademika, političara i igumana protiv potpisivanja pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine

Ostavite komentar


  1. Pa šta hoće Jakšić, Ristić i Samardžić. Pa za vreme njihove vladavine je Kosovo dobilo nezavisnost. I šta su oni do sada preuzeli, naravno NIŠTA. Protive se ZSO jer ljudi hoće da vladaju celim Kosovo. A niko od ovih neće da kaže šta će da uradi sa 2 miliona albanaca.

    1. „šta će da uradi sa 2 miliona albanaca?“
      На Косову и Метохији нема више од 800 или 900 хиљада Албанаца. Они деценијама увећавају своје бројно стање – пописују се на неколико места, не одјављују умрле ни оне који су се иселили у западне земље. Бројно стање се може проценити по броју векни хлеба које се продају за један дан, по количини жита које се самеље у млиновима или броју ципела које се продају за годину дана. Све објективне процене указују да их је знатно мање од милион. Е сад, шта ћемо радити са њих мање од милион? Па ништа. Они који имају држављанство Србије биће њени равноправни грађани, радиће свој посао и плаћаће порезе и доприносе, деца ће ићи у школу а пензионери ће шетати кад је лепо време и играти шах у парку. Они који немају држављанство биће на визном режиму и имаће третман који имају таква лица у другим европским земљама. Немачка и Француска немају проблема са својим Турцима, Алжирцима и Мароканцима па зашто бисмо ми имали проблема са Албанцима?

  2. Ajmo, tri, dva jedan, juriš… sa komentarima tipa „Vučić neće predati Kosovo, ovo je delo tajkunske trojke Đilas, Janković, Jeremić“ itd. Samo da podsetim, odricanje od Kosova je Vučić obećao javno preko novina Gardijan, a na Zapadu iskazana reč uticajne ličnosti ponosi za sobom pored svega i zakonsku odgovornost. Takve stvari se ne obećavaju…

  3. Na srpskoj javnoj sceni prisutan je veliki broj intelektualaca koji bez obaveze diktiraju istorijske tokove Srbiji, sa strane, podržavaju čas jedne čas druge glasnogovornike dok Srbija nestaje na samo teritorijalno nego, što je još gore, biološki.
    Pa lepo neka se Vučić mane ćorava posla i preda valst pametnijim, neka reše vekovni problem pod geslom „zrelo je za pametne“. A ako to nedajbože odbiju da se okanu tog „zanesenjčkog“ koketiranja sa željama plebisa i da se prestanu igrati ozbiljnim stvarima na račun izmučenog naroda. Jer politika u našem slučaju je postala sudbonosna za nejake a ne zabava za nacionalne ikone.

    1. „A ako to nedajbože odbiju da se okanu tog „zanesenjčkog“ koketiranja sa željama plebisa i da se prestanu igrati ozbiljnim stvarima na račun izmučenog naroda.“ … Narod ne zna sta su mu „zelje“, … ali si ti ocigledno jako svestan plebisovih „potreba“?!? Dobro je sto te imamo !!! :))))))))))

  4. Aaaaaaaaaaaaaa, kako student generacije a ne poznaje ustavno pravo.

  5. Potpisnicima je jedina politka negiranje i hibernacija, a zato bi nam situacija bila sve gora i forsiralo bi se stanje permanentnog konflikta, to nama nije u interesu. Shvatam da je situacija teška, ali samo od durenja nema ništa. Ne vidim ni p od predloga.

  6. Potpisnicima je jedina politka hibernacije, a zato bi nam situacija bila sve gora i forsiralo bi se stanje permanentnog konflikta, to nama nije u interesu. Shvatam da je situacija teška, ali samo od durenja nema ništa. Ne vidim ni predlog.

  7. Ustav se cesto krsi pa zasto ne bi i na ovaj nacin, pocev od ustavnog suda, do SS, do visokih drzavnika. AKO SE ZA NESTO PITA NAROD TO NIJE VELIKO KRSENJE USTAVA.
    I neke presude sudije donose protivno zakonu a na osnovu svog uverenja.
    Inace uopste nisam postovalac lika i dela AV.

  8. Kada su ovi isti donosili ili pomagali oko odluke da se izvrši agresija na BiH, onda je bilo uredu. Sada kada je neminovnost Kosovo Republika nije ustavno? Tja!

  9. Skoro dve decenije zivi obmana Slobodana Milosevica da je sacuvao KiM, pobedio NATO i to ozvanicio rezolucijom 1244. SRJ tj. Srbija je kapitulirala u Kumanovu 1999. Tom kapitulacijom, odn. povlacenjem svih oblika i subjekata nase drzave sa KIM, zavrsen je rat do kojeg nije moralo da dodje i u kojem se nije moglo pobediti. U jednom delu rezolucije 1244 pise da je Kosovo deo SRJ, dok su drugi delovi rezolucije bili osnova Albancima da proglase nezavisnost. Tako je u 1244. ubacen zavrsni dokument iz Rambujea po kojem o konacnom statusu Kosova odlucuju njegovi gradjani. U rezoluciji stoji i to da je Beograd prekrsio povelju 7 o humanosti. Tako je nasa drzava u 1244 oznacena za medjunarodnog razbojnika. Medjunarodni sud Pravde kao vrhovni pravni organ UN, doneo je zakljucak da samoproglasena nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa 1244 i medjunarodnim pravom. Tu je bitka za status KiM i zvanicno zavrsena.
    Na drzavnom vrhu je da posle dve decenije obmana svih garnitura vlasti, gradjanima Srbije konacno kaze istinu. Nas pregovaracki tim se mora bazirati na to da Srbi sa KiM izadju kao najveci dobitnici u najavljenom obavezujucem dokumentu vlada iz Pristine i Beograda. Podela KiM po kojoj bi sever pripao Srbiji, bi bila poraz tamosnjih Srba, jer bi dve trecine njih i svi manastiri ostali u albanskom delu sa, u tom slucaju, slabijim statusom. Potpisnici ovog pisma, svesno ili nesvesno, drze kontinuitet sa politikom koja je skrivila poraze srpskog naroda od krajine do Kosova. Tvrd stav kojeg promovisu je bespuce koje bi se zavrsilo tragicno po srpski narod na Kim, a ostatak Srbije bi dotuklo u ekonomskom, demografskom i svakom drugom pogledu.

  10. Poštovani potpisnici, pozivate na ustavnost i zakonitost političara koji je nebrojene zakone i Ustav i do sada u mnogo slučaja pogazio. Čemu se nadate i da li vam je to jedini način suprotstavljanja?

  11. Nisam Vucicev bot,ni poslusnik,naprotiv u njegovoj vladavini vidim opasnog autokratu koji je uzurpirao i dezavuisao sve institucije,od mnogih medija napravio partijsko glasilo, gradjane zastrasio i osiromasio i da ne nabrajam sva nepocinstva ove vlasti.Ali,kad citam ovo sto su potpisali konzervativni akademici i predstavnici crkve ,apsolutno podrzavam Vucicev stav da se kosovski cvor resi,naravno uz pomoc i podrsku velikiu sila koji su uvek i krojili nasu sudbinu.Znamo gde nas je savetodavna uloga Avramov Smilje u vreme Milosevica dovela i takve ne treba Vucic da slusa.

  12. Pa prvo cemo promeniti ustav. Nije ga bilo ni za raspad SFRJ pa eto desilo se.

Ostavite komentar


Politika

Izjava kosovske ministarke povodom bekstva Fatona Hajrizija izazvala buru: Srbija u kosovskim zatvorima? 10

Izjava kosovske ministarke povodom bekstva Fatona Hajrizija izazvala buru: Srbija u kosovskim zatvorima?

Izjava kosovske ministarke pravde Aljbuljene Hadžiju da vlasti Srbije „učestvuju u nekim bekstvima zatvorenika iz kosovskih zatvora sa ciljem da se naruši javni, pravni i ustavni poredak Kosova“, izazvala je brojne kritike u albanskom delu kosovske javnosti, pa i pozive za njenu ostavku i hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi se o ovome raspravljalo. Traži se i reakcija tužilaštva, odnosno saslušanje Hadžiju.

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. i 21. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.