Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić učestvuje danas u Briselu na konferenciji posvećenoj strategiji proširenja EU i tom prilikom će evropskim sagovornicima preneti da je Srbija spremna da odmah počne pregovore o prijemu u Uniju i da je iskreno posvećena normalizaciji odnosa s Prištinom, kao i saradnji u regionu.


Na konferenciji „Zapadni Balkan: Budućnost u Evropi“, čije će teme biti strategija proširenja EU i regionalna saradnja kao ključ za povezivanje zemalja jugoistočne Evrope, učestvovaće i evropski komesar za proširenje Štefan File.

„Mi nemamo vremena za čekanje, jer smo mnogo toga izgubili i propustili u prethodnim decenijama“, izjavila je Grubješićeva uoči posete Briselu, ističući da se nada da će Srbija do juna dobiti datum početka pregovora o pristupanju i preći u sledeću fazu evropskih integracija. „Naš glavni cilj nije datum, ni pregovori, već modernizacija zemlje, stabilnost, izgradnja institucija, efikasnija i pravednija država, a sve to znači bolji životni standard građana. Naš zajednički cilj ćemo lakše postići ako smo bliži EU“, kazala je Suzana Grubješić.

Na konferenciji, koju organizuje Evropska narodna partija, učestvuju i premijer Makedonije Nikola Gruveski, predsedavajući Parlamentarnom skupštinom OEBS Rikardo Miljori, predsednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, evropski poslanici Eduard Kukan i Doris Pak, kao i zvaničnici zaduženi za evropske integracije Albanije, BiH i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari