Srbija ne može postati članica EU bez principijelne politike prema Kosovu, izjavio je sinoć Boris Tadić, predsednik Srbije, i naglasio da je dobio uveravanja svih relevantnih evropskih zvaničnika da se priznanje nezavisnosti Kosova neće postavljati Srbiji kao uslov za članstvo u Uniji.

Isto važi i za NATO, i to su dva velika postignuća u 2009. godini, naglasio je Tadić i ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. Postoje zemlje u EU koje nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ima onih koji su rekli da će, posle procesa pred Međunarodnim sudom pravde, razmisliti o odluci, dok ima i onih za koje smo svesni da neće promeniti svoju odluku prema Kosovu, rekao je Tadić za RTS.

Predsednik je objasnio da Srbija želi sa Kosovom u svom sastavu da postane članica EU, ali da se proces integrisanja vodi odvojeno i to je tako još od početka pregovora, od Vlade Srbije koju je predvodio Vojislav Koštunica. Prema rečima Tadića, EU nije raj u kojem države više nemaju nikakvu brigu. „Nema zemlje dembelije, svi moraju da rade, da se bore unutar EU“, rekao je Tadić. Učlanjenje Srbije u EU znači povećanje šansi da građanima bude bolje, rekao je Tadić i naglasio da Srbiji ne treba protekcija za članstvo u Uniji. To što izvodimo reforme, dodao je on, ne radimo zbog Unije, već zbog građana, kako bi se poboljšao životni standard građana i otvorila nova radna mesta.

Evropska unija je najveći mirovni projekat, rekao je Tadić, ističući da je deblokadom Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbija, u trgovinskom smislu, već deo Unije.

Pokazali smo da je moguće ići ka EU, a istovremeno se boriti za Kosovo i Metohiju i predvoditi region Zapadnog Balkana – rekao je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, na konferenciji za novinare posvećenoj učincima srpske diplomatije u godini na izmaku.

Jeremić je istakao da je 2009. bila „više nego uspešna“ za međunarodne odnose Srbije i podsetio da su spoljnopolitički prioriteti približavanje EU, očuvanje teritorijalne celovitosti zemlje i liderska uloga Srbije u regionu, što će biti prioriteti i u budućnosti. Naglasivši da će punopravno članstvo u EU za Srbiju i u narednoj godini biti centralni strateški prioritet, Jeremić je istakao da je cilj spoljne politike Srbije da država do kraja 2010. dobije status kandidata za članstvo u Uniji i da što pre počne proces ratifikacije SSP-a. FoNet –

Mladić mora u Hag

Odgovarajući na pitanje građana da li je Ratko Mladić zločinac i da li je odgovoran za genocid u Srebrenici, Tadić je rekao da odluku o tome da li je neko zločinac donosi sud. „Ja ovoga trenutke nemam pravo da iznosim svoje lično mišljenje o tome da li je Mladić zločinac ili ne, ali apsolutno sam uveren, imajući u vidu njegovu ulogu u ratu, da mora da se nađe pred Haškim tribunalom i odgovara na optužbe koje postoje“, rekao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari