Opozicija tokom posete Šolca na sastanku sa nemačkom državnom sekretarkom: Pitaćemo kako Nemačka u tuđoj zemlji može garantovati sprovođenje zakona 1foto FoNet Milica Vučković

Predstavnici Zeleno-levog fronta, Pokreta Slobodnih građana i Demokratske stranke sastaće se u toku posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji, sa Franciskom Brantner, državnom sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke i predstavnicima ambasade Nemačke kojima će preneti argumente protiv iskopavanja litijuma u Srbiji – kaže za Danas Radomir Lazović, narodni poslanik i kopredsednik Zeleno-levog fronta.

Kako dodaje, “iznećemo predstavnicima Nemačke naše argumente zašto se građani Srbije protive visokorizičnim projektima Rio Tinta, upoznaćemo ih sa činjenicom da se u Srbiji ne poštuje vladavina prava, tj. da institucije ne brane interese građana”.

– Upoznaćemo ih sa istraživanjima javnog mnjenja koja kažu da je većina građana protiv Rio Tinta, kao što su i organizacije civilnog društva, stručnjaci, sve političke partije opozicije i lokalna zajednica – kaže Lazović.

Od njih očekujemo odgovore na pitanje kakve to garancije Nemačke Vučić pominje da će dobiti i kako uopšte Nemačka može garantovati sprovođenje zakona i kontrolu zagađivača u Srbiji, kada naše institucije ne rade, dodaje.

– Smatramo da se radi o još jednoj Vučićevoj manipulaciji kako bi prevario građane Srbije i da se ovo pitanje u memorandumima i pismima o namerama nalazi samo da bi se izmanipuliso narod Srbije – zaključuje Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari