Nemačka agencija: Na čelu Vlade Srbije po treći put „desničarsko-nacionalistička političarka“ Ana Brnabić 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Šest meseci nakon izbora, Skupština Srbije izglasala je novu vladu. U svom izveštaju iz Beograda nemačka agencija dpa prenosi da je na čelu vlade po treći put „desničarsko-nacionalistička političarka“ Ana Brnabić.

Vladajuća koalicija u Srbiji, kako piše dpa, „zasnovana je na Srpskoj naprednoj stranci predsednika Aleksandra Vučića (SNS), postkomunističkoj Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) i manjim strankama.“

Premijerka Brnabić najavila je „kontinuitet, bezuslovnu posvećenost ’srpskim interesima’ i da će prioritet biti snabdevanje zemlje energijom“, navodi agencija i ujedno ukazuje da se „smatra da ta 47-godišnjakinja dobija naređenja od Vučića“.

Sankcije Rusiji, Kosovo…

U izveštaju se podseća da Srbija pregovara o članstvu u EU od 2014. godine, kao i da je „jedina zemlja u regionu koja se nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije“. Ta balkanska zemlja, kako piše agencija, „u velikoj meri je zavisna od istočne supersile još od ratova 1990-ih, u kojima je vodila ratove protiv Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova“.

Podseća se i da „EU očekuje da Srbija konačno normalizuje svoj odnos sa Kosovom“. „Nekadašnja srpska pokrajina, sada gotovo isključivo naseljena Albancima, proglasila se nezavisnom 2008. godine“, piše dpa.

„Proruski“ i „odlučno proruski“ ministri

Vučić je prošlog vikenda lično predstavio imena ministara u vladi, navodi nemačka agencija i ovako opisuje neke od novih, ali i starih članova kabineta: „Šef SPS-a Ivica Dačić, koji je tu funkciju obavljao od 2014. do 2020. i smatra se proruskim, ponovo je postao ministar spoljnih poslova. Vučić je zamenio dosadašnjeg, odlučno proruskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, prethodnim šefom tajne službe Bratislavom Gašićem, vernim tehnokratom.“


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari