nedeljiceFoto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Ne samo ovdašnja opozicija i ekološki aktivisti, koji su od strane režima Aleksandra Vučića obeleženi kao strani plaćenici, „alavi“ na vlast i oni koji hoće prevashodno da spreče razvoj Srbije, već i sve više glasova iz EU, oni nezavisni i kritični, tvrde da Evropska unija i Nemačka, uprkos tvrdnjama, ne mogu niti žele da prate ispunjavanje ekoloških standarda prilikom iskopavanja litijuma u Srbiji.

Tako je Bodo Veber, politički analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije (DPC) iz Berlinu, nedavno, u intervjuu za Danas rekao da „ima tu mnoštvo aspekata i indikatora da su priče o najvišim ekološkim standardima i izbegavanju štetnih posledica po životnu sredinu više nego neuverljive“.

– Prvo, objektivni problem terena u regiji Jadar, podzemne vode itd., znači geološka situacija za koju eksperti tvrde da je skoro nemoguće izbegavati zagađenje tokom eksploatacije. Drugo, prosta činjenica da je čisto nemoguće u državi gde nama vladavine prava niti demokratije, ali zato sistematsku korupciju te srozavanje režima, privrede i kriminalnog podzemlja implementirati ikakve standarde. Sama izjava predsednika Vučica o tome da će se on lično starati za zaštitu životne sredine potvrđuje tu činjenicu – kao da će on lično izvesti inspekcije. Treće, dok je i nemačkim i srpskim zvaničnicima puna bila usta o tim najvišim ekološkim standardima poslednjih dana, vidjliva je bila igra prebacivanja lopte po pitanju ko će ih garantovati. Glasnogovornik kancelara na pitanje garancija poštovanja standarda spominje vladu Srbije te insistira na tome da nemačka vlada ne igra nikakvu ulogu u aranžmanu sa Rio Tintom jer se, eto, radi o tržišnoj ekonomiji (kao da je ijedan veći strani investicioni projekat u Srbiji dogovoren bez režima/mimo najvišeg vrha Vučićevog režima). Dok predstavnici vlasti u Srbij na pitanje o ekološkim standardima ukazuju na Nemačku – objasnio je Veber.

Na sličnom stanovištu je i Josip Juratović, poslanik nemačkog Bundestaga, koji je rekao da Nemačka i Evropska unija ne mogu garantovati standarde iskopavanja litijuma u Srbiji i da je ključno pitanje da li su njene institucije dovoljno jake da vrše nadzor nad tim standardima.

– Mišljenja sam da u Srbiji nije ključno pitanje da li će se u Srbiji iskopavati litijum ili ne, već da li su institucije Srbije dovoljno jake da vrše nadzor nad tim standardima. Zato je neophodno da narod Srbije, kao i svi ostali narodi Zapadnog Balkana, konačno shvate da su im manipulacije nacionalnih vođa nacionalnim emocijama glavni problem situacije u kojoj se nalaze – rekao je Juratović.

Svi znaju da Nemačka i EU ne mogu da garantuju ispunjavanje ekoloških standarda prilikom iskopavanja litijuma: Zašto se to prećutkuje? 1
foto FoNet Milica Vučković

„Nikome u Nemačkoj, pa naravno ni kancelaru Šolcu ne pada na pamet ono što je palo Vučiću“

– Gospoda Veber i Juratović su samo potvrdili ono što je intuitivno jasno čak i ljudima koji površno prate tematiku – kaže za Danas Zdravko Ponoš, predsednik stranke SRCE.

Paradoksalno je da je Vučić izjavio da njemu i ne treba nikakva pisana garancija od Nemačke i da mu je dovoljna usmena garancija Šolca, dodaje.

– Naravno, nije je dobio, a i portparol nemačke vlade je objasnio da nemačka vlada i ne može da pruži takve garancije i da je to u nadležnosti srpske vlade. Nikome u Nemačkoj, pa naravno ni kancelaru Šolcu ne pada na pamet ono što je palo Vučiću, a to je da daje lično neke garancije, čak ni u Nemačkoj, a kamo li u Srbiji. Zna Šolc šta su mu nadležnosti. U Nemačkoj i u uređenim zemljama garancije su u zakonima, a ne u izjavama političara čija funkcija je prolazna – napominje Ponoš.

Kako dodaje, Vučić drugačije i doživljava i praktikuje vlast i smatra da sve zavisi od jednog čoveka, od njega i eventualno njegovog aktuelnog spoljnjeg pokrivitelja.

– On misli da ima pravo da podvodi Srbiju i da je smiruje izmišljajući obećanja onih kojima je podvodi da neće biti ponovo silovana. Zato je važno ono što konstatuju Veber i Juratović, a to je da ne može da se računa da će u državi u kojoj nema vladavine prava biti implementirani bilo kakvi standardi. Naravno da je problematično što Berlin i Brisel odlučuju da na to zažmire. Ali nije to prvi put da su u praksi pokazali da su im vrednosti namenjene za unutrašnju upotrebu u EU, a logika real politike i interesi su ključni u odnosima sa zemljama periferije u kojima vladaju režimi kao sto je Vučićev – smatra Zdravko Ponoš.

Municija koju Vučić potajno i posredno isporučuje Ukrajini, kaže dalje, bili su i jesu im važniji od stanja demokratije u Srbiji.

– Manje je bila važna izborna krađa nego da se ti izbori otaljaju kako bi ova vlast mogla što pre da krene sa litijumskim projektom. Važnije je vladi u Berlinu i baterijskom lobiju u Briselu energetska bezbednost i tzv. zelena tranzicija nego demokratija i ekologija u Srbiji. Za ovo prvo imaju mandat svog izbornog tela i njemu polažu račune. A kao što rekoše Veber, Juratović i portparol nemačke vlade, ovo drugo su srpska posla – zaključuje Zdravko Ponoš.

Svi znaju da Nemačka i EU ne mogu da garantuju ispunjavanje ekoloških standarda prilikom iskopavanja litijuma: Zašto se to prećutkuje? 2
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

„Potpuno je tačno da Nemačka i EU ne mogu ništa da garantuju“

– Potpuno je tačno da Nemačka i EU mogu da garantuju ispunjenje ekoloških standarda u Srbiji, u slučaju iskopavanja litijuma i u drugim slučajevima. Međutim, svakako ne možemo reći da je pozicija Nemačke i EU nebitna kada su u pitanju ne samo ovi standardi, već i standardi demokratije, ljudskih prava, vladavine prava i slobode medija. Upravo tu dolazimo do ključnog problema – da su se poseta i potpisivanje memoranduma desili u trenutku kada Srbija ima potpuno slobodne i nezavisne medije, nepristrasne sudove i vladavinu prava – nezadovoljstvo jednog dela građana bi bilo kanailisano ka formulisanju rešenja i verovatno bi veći deo javnosti imao poverenje u ekološke mere koje će vlast preduzeti – kaže za Danas Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu.

U takvoj situaciji, dodaje, preduzete mere bi bile implementira od strane insititucija, čije predstavnike nije moguće korumpirati, a eventualno kršenje usvojenih standarda i pratili nezavisni sudovi.

– Svega toga u Srbiji nažalost nema i nemoguće je očekivati da će ko bilo sa strane nametnuti standarde. Pa ipak, i u ovom slučaju, kao i u nekim ranijim, države EU moraju mnogo više insistirati na standardima, a kompanije iz ovih zemalja uspostavljati saradnju u skladu sa standardima odgovornog poslovanja – zaključuje Goran Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari