Nemačka mora da sarađuje sa autokratskim sistemima zbog resursa: Šta još o iskopavanju litijuma u Srbiji misle nemački poslanici?

Ostavite komentar


  1. Koga briga sta Nemci misle o Srbiji? Poznato je kroz istoriju sta su sve radili Srbima.

  2. Ovo je valjda konačan dokaz da je EU spremna da Vučiću progleda kroz prste sva kršenja ljudskih prava zarad litijuma. Nemci, Nemci, po drugi put u istoriji pokazujete svoju autoritarnu prirodu.

  3. Pogrešan izbor reči. Ne mora već želi da saradjuje sa autokratskim režimima, jer jedino pod takvim režimom se može litijum jeftino kopati, bez obzira na ekološke posledice. Svi ostali bi gledali da zaštite svoju državu i svoj narod pa onda kopali litijum.

  4. Problem je u tome sto ako budu litijum po Srbiji eksploatisali Kinezi ili cak Rusi , pola Evrope ce biti zagadjeno na vek vekova. Zagadjenje ne poznaje politicke granice. Srbi kao narod ne poznaju neki siri horizont koji bi prelazio preko ivice tanjira napunjenog pasulj-corbom i to je upravo razlog da je Srbija jedna izuzetno opasna drzava, kako za samu sebe , tako i za blizu i daljnu okolinu.

  5. Nadam se da ce pobediti zdrav razum.Treba da gledamo sebe i svoj interes.Samo da mi pitomi savladamo nase divlje koji su nam ustvari najveci neprijatelji.

  6. Kopajte litijum u Nemackoj, sklanjajte vase prljave ruke od nas i pustita neas na miru. Vasa „ljubav“ nam je poznata DOOOBROO

  7. @
    Nesa
    7. oktobar 2024. u 12.53

    Koga briga sta Nemci misle o Srbiji? Poznato je kroz istoriju sta su sve radili Srbima

    Srbi su s obzirom na svoju istoriju, poslednji narod u Evropi koji bi imao nekakvog moralnog ili istorijskog prava da bilo kome spocitava ratne zlocine.

  8. Da sumiramo:
    – Od kopanja litijuma u srBistanu Rio Tinto ima 11 milijardi dolara profita.
    – Od kopanja lutijuma u srBistanu Nemačka ima jeftinu sirovinu za naterije za auto industiju i zelenu energiju u vrednosti od nekolko STOTINA milijardi dolara.
    – Od kopanja litijuma u srBistanu srBistan ima zaposlenje za par hiljada radnika, profit 3% na ono što Rio Tinto zaradi od rudne rente, jalovište borata (ako Rio Tinto i bor ne prisvoji), deceniju zagađenja od prerade rude i pravljenja koncentrata (a Rio Tinto je poznat po sličnim situacijama) i trajno uništen počjoprivredni kraj.
    Kako meni izgleda srBistanu tu najmanje ostaje, osim ako se u to što ostaje ne računa jalovište, uništenje poljoprivrednog kraja, raseljavanje ljudi, i negativne posledice ekonomskih migracija.
    Vučiću, slab si ti ekonomista. Baci diplomu.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.