Svi znaju da Nemačka i EU ne mogu da garantuju ispunjavanje ekoloških standarda prilikom iskopavanja litijuma: Zašto se to prećutkuje?

Ostavite komentar


  1. Vise nas kao resursnu koloniju eto zašto! O licemerju EU i EK sve jasno i rečeno

  2. E Srbijanci
    A kako i na koji način mislite da ispadnete šmekeri ispred neke dobre ribe,bez dobrog vozila i bez poslednjeg modela nekog pametnog telegona?
    I sami znate da samo čuka na desnoj ruci od pola kile i odelo i gilje od šanera nije dovoljno
    Vreme trubadura i sonetnih venaca je davno prošlo
    I ovako ste truba bez kinte a trubite kao švaba tra-la-la jedno isto svaki dan i bez litijuma
    Vi da u stvarnosti imate bilo kakvo poimanje ekološke svesti nebiste da spomenem samo plastične flaše i limenke u reke,jezera,kansle,potoke…
    A pričate o litijumu kao da ste zaposleni u NASI!
    Ta priča koju pričate kao papagaji je samo borba protiv vlasti a ne borba za Bolji život gradjana svih polova
    Da postoji iskrena i poštena namera takozvane opozicije pozitivni rezultati morali bi isplivati
    A ta takozvana i demokratska opozicija je sama sebi i razočaranim gradjanima opozicija a ne vlasti
    Aca ništa sam bez vašeg prećutnog odobrenja ili nečinjenja nebi mogao da uradi.On nije Napoleon da sam sebe kruniše Imperator i stavi sebi krunu na glavu
    Krunu ste mu natakarili na glavu i sad kusajte.

  3. Ne znam kome je palo na pamet ili ko je predlozio g. Vucicu da izjavi da ce Nemacka i EU da granatuju primenu najvisih standarda ekologije u iskopavanju litijuma, jer to nije u skladu sa EU politikom, to nije u skladu ni sa jednim postojecim propisima EU ili pojedinih zemalja. Drugo da su te zemlje tako sigurne i da mogu da garantuju nama onda bi prvo poceli da kopaju kod sebe zar ne. A g. Vucuc se malo zaleteo obecavajuci nesto sto ne moze da ispuni ni da hoce jer mnogo toga je izobecavao i dosta toga se nije niti ispunilo niti pokrenulo, recimo samo kanalizacja leva obala Dunava. Ziveli

  4. Ljudi, morate da se izmestite iz tog ludila u kome se svi vi u Srbiji nalazite. Garancija je kada dobijete bankarsku garanciju koju mozete odmah da naplatite na prvi poziv, bez obrazlozenja zasto.

    Ne postoje garancije za zastitu zivotne sredine, nicije, a pogotovo ne neke strane drzave ili zajednice koja cak i da ima interesa – a nema, da budemo nacisto jer ih Srbija kao potencijalna clanica ne zanima ni koliko crno ispod nokta – ne moze nista da garantuje.

    Sama nasa drzava i da ima najbolje institucije na svetu, a nema ih, ne moze nista da garantuje – osim da nametne standarde i da promptno obustavi stetne radnje, kazni pocinioce i proba da sanira stetu kada do nje dodje. A steta su nasa zemlja, vazduh i voda, te zdravlje nas i nase buduce dece i unucica.

    Dalje, zemlja se ne brani komentarima i klikovima, pa ni selfijima sa protesta, nego brojem uhapsenih u borbi koja ne staje dok do promena ne dodje.

  5. @Rizik stvara kapital, e pa vi onda ne poznajete dobro g. Vucica. Lepo vam je nik i u mnogo slucajeva bih rekao da ste u pravu osim kada se radi o litijumu i slicnim materijalima. Prvo ekoloski neprihvatljiv narocito ovakava vrsta iskopavanja. Drugo cena je drasticno pala u poslednje 2 godine, nije tu rezultat slabije traznje automobila, ima i toga jer mnoge stvari oko elektricnih automobila moraju jos da se rese. Trece ustanovljeno je bar za sada da ti elektricni automobili nisu bas tako ekoloski kako se prica. Jer kada istrosis litijumsku bateriju nju ne mozes da tako puno puta punis, Skupa, vrlo tesko se reciklira, negde rade iskljucivo roboti jer lako eksplodira ili se zapali prilikom reciklaze. Zato se traze alternative, pa nisu za dzabe Kinezi i Indijci podigli nove fabrike za proizvodnju Natrijum Jonskih baterija, jeftinija sirovina, dugotrajnije, rake za reciklazu, ne zagadjuju okolinu, nisu ekoloski ne privatljive i uskoro ce nadmasiti litijumske. Rio Tinto kao multinacionalna kompanija ce ulagati neka sredstva ali ako pocne da pada traznja lako ce da dignu sidro i odu a nama ce ostati devastirano zemljiste i jaloviste o tome niko ne prica niti romori niti govori ni sam g. Vucic. Cudno je da podrzavaoci ovakvih ideja vide zvezde, mozda na njihovom nebu, a na ovome nasem sve vise samo mrak ali to vladare ne zanima oni su kao u Nusicevoj „Vlasti“ suvise visoko a odozgo se ne vidi sta je dole. Ziveli

  6. Na temu kolonije – postoji jedna stara poslovica:
    Kako se ponašaš, tako te drugi vide i ponašaju se prema tebi.

    Vrh naše države ostavlja katastrofalan utisak stalnog izvršavanja, bežanja od bilo kakve odgovornosti, prećutkuje ogromnu konkretnu pomoć EU (naprimer onih 80miliona evra za 8000 novih taksi vozila koja manje zagađuju, imaju bolji KAT), laže da ispunjava sve svoje obaveze, čak vređa predstavnike evropskih institucija čijih je Srbija odavno član sa svim obavezama kao što su slobodni mediji, korektni izbori, itd. …. Srbija je usred Evrope a sedi na pet stolica odjednom, od kojih je samo jedna evropska, ovde je „kolektivni zapad“ kriv za sve, a neprekidno iznuđivanje i plašenje građana normalnost. Ko postavlja pitanja i traži odgovornost je odmah izdajnik, …

  7. Koja crna ekologija,kada ste otišli na neku reku ili jezero da vidite svest običnog čoveka. Sramota me što živim u ovakom okruženju. Deponije na svakom ćošku.

  8. Sta se nas tice Nemacka. Srbija treba da se bavi kontrolom standarda u svojoj zemlji.

  9. Naravno i skroz normalno da niko od stranaca ne može da garantuje ekološku bezbednost eksploatacije bilo čega, pa ni litijuma. Otkud ideja da bi to trebalo da bude tako. To bi trebalo da zahtevaju, garantuju i ostvare oni koji sa strane Srbije o tome odlučuju. Ali, nažalost nji boli qur.z za to.

  10. Sve se svelo na prazne priče…il ćemo uraditi nesto konkretno ili nas neće biti…

  11. Ako ispunjavaju kao na Rgockom jezeru, drugom po cistoci u Evropi. Naprave gomile sa opadnim sutom bez ikakve dokumentacije na 20 metra od vode. Kada ispekcija ih brani a svi cute.

  12. Srbija treba da se bavi kontrolom standarda u svojoj zemlji? Misliš, na isto način na koji se bavi i svim ostalim: sudstvo, školstvo, zdravstvo, vojska, policija, energetika, reciklaža, mediji,…

  13. Rio Tinto nije kompanija iz EU
    A inače ni jedan vlada ne garantuje za privatnu firmu

  14. E moj narode vas 6 miliona nadvladati jedan vučić pa kome danas garantuje nemačka ima litijuma koliko hoćeš pa što ne truje svoj narod nego došli u srbiju i ono malo što nas ostalo da nestanemo a oni lepo da voze električne automobile a za zdravlje srpskog naroda baš ih briga ja živim na zapadu i čitam i čujem šta spremaju srbiji niste vi izabrali vučića nego zapad za svoje interese al najgore je što mu sve verujete dignite se narode ne dajte jadar terajte riotinto dok još nije kasno

  15. Naravno da će stotine miliona tona opasnih kiselina i hemikalija tokom decenija rada rudnika zagaditi zemljište , vodu i vazduh , a naročito ogromna deponija jalovinskih masa , ostala posle tretiranja rude tim kiselinama i hemikalijama . U Divcima kod Valjeva je kompanija , koja bušenjem istražuje ležište litijuma , već zagadila vodu iz bunara i učinila je neupotrbljivom , koristeći hemikalije u procesu bušenja .

  16. Sraman postupakNemačke i Šolca . Znaju da će biti zagađena životna sredina u plodnom i nastanjenom delu Srbije i insistiraju na otvaranju rudnika , a i sami imaju litijumm , međutim zbog ogromnog rizika od zagađenja ne žele da ga kopaju .

  17. g. Vucicu kada budete resili ono sto je minimum neophodnosti ljudi u 21 Veku, kanalizacija leva obala Dunava i jos gde fali, snabdeli pijacom vodom iz doline jadra cele Vojvodine, resili pitanje preciscavanja otpadnih voda, pocnete rapidno da resavate pitanje deponija djubrista, krenete da resavate pitanje cistog vazduh i jos po nesto oko bolnica, i da ne nabrajam dalje, onda cu vam mozda poverovati da ste u mogucnosti da ispratite najvise standarde svetske vezane za kopanje litijuma a i tada bih 100 puta dobrano razmislio da li da idem u nesto sto nema veliku buducnost jer svet ne ceka nas sa litijumom nego trazi jeftinije, sigurnije, ekoloski privatljivija resenja. To ste i vi pominjali koliko prosle godine, Natrijum. Cena litijuma drasticno pala ako nastavi vrlo je moguce da Rio Tinto samo pokupi prnje i ode a vi cete onda da ostanete na suvom sa svojim obecanjima. Ziveli

  18. Oni „nezavisni“, koji su to nezavisni? Prvo sto ti nezavisni kažu je to da u Srbiji nema demokratije, bili su izbori, pobednik se zna, jer lažima ne može da se dodje na vlast. Čak je i ova nesrećna opozicija priznala poraz i da nisu imali šanse da pobede.

  19. Sve i da mogu – odluku o tome ne treba da donosi niko osim građana Srbije. Tačka. Jer ovako se već sada gura agenda da je problem Vučić, dakle kopanje – može i mora jer se traži, ali sa Vučićem se neće poštovati standardi, a bez Vučića hoće. Odgovor je NE MOŽE, ma ko da gura. Vučić, Đilas, Deda Mraz… ne, ne može. Priroda koju ostavljamo deci važnija je od pomija koje ove naše parlamentarne svinje mogu da pojedu.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.