Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas demantovao je da je Berlin tražio od Srbije priznanje nezavisnosti Kosova, kao preduslov za status kandidata za prijem u EU.

„Priznanje Kosova nikada nismo niti očekivali, niti smo ga od zvaničnog Beograda tražili, ali se od Srbije očekuje da normalizuje odnose sa Kosovom. Dakle, ne radi se ni o kakvim novim zahtevima koji se postavljaju Beogradu, već se samo insistira na tome da se dogovoreno sprovede u delo“, rekao je Mas za novosadski list Dnevnik.

Ambasador je, kao primer normalizacije odnosa bez međusobnog priznavanja nezavisnosti, naveo bivše Zapadnu i Istočnu Nemačku koje su našle način kako da normalizuju odnose i žive jedni pored drugih i jedni s drugima.

Nemačka je ove godine najveći bilateralni donator Srbije, jer od početka 2011. njena pomoć iznosi 232 miliona evra, što je rekordna suma, saopšteno je juče u Beogradu. „Nemačka ne pravi buku kako bi pokazala podršku Srbiji, već pomaže konkretno, brzo i obimno“, rekao je Volfram Mas posle razmene note sa direktorkom vladine Kancelarije za evropske integracije Milicom Delević, kojom će Srbiji biti odobreno dodatnih 110 miliona evra nemačke razvojne pomoći za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije.

Mas je izjavio da je od 5. oktobra 2000. godine Nemačka bilateralno pomogla Srbiji sa oko 1,2 milijarde evra. On je izjavio da Berlin „bilateralnom pomoći šalje jasan signal da Nemačka ostaje pouzdan partner Srbiji na putu približavanja EU“. Milica Delević je rekla da se ovim sredstvima Nemačka učvršćuje kao najznačajniji partner Srbije u razvojnoj saradnji i pojedinačno najveći bilateralni donator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari