Nemački papir za Kosovo

Ostavite komentar


  1. U ovom tekstu je udrobljeno sve i svasta.
    Prvo, sto se odnosa SAD i Nemacke tice, SAD traze da Nemacka uplati svoj dug za NATO, ona to odugovlaci, pa je sad reakcija za smanjenje broja americkih vojnika u Nemackoj. Dodatni problem je gasovod Severni tok 2, koji SAD stalno sabotiraju nudeci svoj tecni gas uz opravdanje da nije dobro da Nemacka energetski zavisi od Rusije.
    Drugo, sto se situacije u SAD, Tramp ne moe da odlozi izbore, to je u nadleznosti Kongresa. Tramp je cak dobio politicki samar i od svojih Republikanaca, pa je ispalo da se salio s tim u vezi. Inace, njegovi izgledi za rreizbor su mali, posto je lose vodio borbu sa pandemijom, a otvorio je i pitanje rasnih i socijalnih razlika. Za SAD, problem KiM je gotovo beznacajan, najvaznije im je da njihova baza Bonstil bude u redu.
    Trece, sto se pregovora Beograda i Pristine tice, oni traju vec sedam godina i jos dugo ce trajati. Niko sa sprske strane nece potpisati saglasnost za clanstvo Kosova u UN. Verovatno ce se ta sapunica zavrsiti na modelu Izraela i Palestine. Izrael nije nikada priznao Palestinu, teritorije na kojoj je Palestina se i dalje vode u izraelskom ustavu, a Palestina nije clanica UN, nego samo posmatrac.

    1. Vi ste u svom komentaru više rekli nego novinar u svom „mishmash“ tekstu.
      Bravo.

    2. Miroslave, mislim da je posle objave ove sedmice da je Američki GDP(bruto društveni proizvod) u Q2(drugom kvartalu) pao za 32,9% prioritet pregovora nas sa našom južnom pokrajinom pao nekih 20.000km ispod nivoa mora. Kakvi problemi se otvaraju u Americi, neka konferencija gde veseli AV I neki još veseliji Hašiš Tači ili neki drugi potpisivaju nešto I ljube se, ne bi ni za 0,001% povećala Trumpu šanse za reizbor. Tako daaaa, tu su oni, neće otići, neće promeniti politiku, neće promeniti stranu, ali prioritet ovoga oko Kosova je sve niži.

  2. @Gđa. Jasmina
    Naklon za vas! Prava i duboka analiza! Vidi se da ste dotakli i prisluhnuli Briselskim kuloarima! Tako to novinari kolumnisti rade! Odlično!!!

  3. Jasna je Nemacka visegodisnja tendencija na separaciji i slabljenju Balkana. Svako ko je iole istorijski pismen moze videti da im je oduvek bila namera eksploatacija Balkana. Stvarno nikada necu razumeti ljude koji misle da bi Srbija priznanjem Kosova dobila neki trajni unutrasnji mir i prosperitet. Priznanje Kosova bi samo jos vise destabilizovalo i onako krhko stanje i niko kasnije ne moze spreciti nove trzavice oko Republike Srpske.

    1. Kad kazete nemacki narod, mislite li samo na Nemce u Nemackoj. Nemci zive i u Svajcarskoj i u Austriji i u Holandiji i u Belgiji i u Češkoj. Nas problem je uvek bio floskula da svi Srbi moraju da ziva ujedinjeni. To nam je napravilo hiljade problema. Srba ce uvek biti i izvan Srbije.

    2. Zar, vam nije više dosta svega, Dali ne shvatate da Eu ne želi da Balkan Prestigne ili čak prevlada Europu. Njihov pogled na Balkan je da Balkan uvek bude pod njihovoj vlasti i Nadzoru.

  4. Stice se utisak da se Merkel namerila na nobelovu nagradu za mir. Ocekuje se da sporazum bude potpisan u americkom izbornom vakumu : novembar- februar.. Sve je odavno dogovoreno,. Ostaje samo kako da se predstavi da svi politički pobedjuju., Dugorocno gradjani Srbije će sigurno imati koristi od sporazuma zato sto je priznanje samo verifikacija stanja na terenu . Najveći gubitnici će biti Kriminalci koji finasiraju Srpsku Listu, SNS i Albanske partije na kosovu . Otuda toliki otpor.

    1. Ovaj Mischa je beznacajan lobista.
      Sustina je je cim Nemacka ojaca eto rata u Evropi
      Uspostavili Albaniju posle Balkanskih ratovs.Umesali se usukob Srbije i Austrije u 1 setski rat.
      Otpoceli drugi.
      Ujedinili se ponistili pobedu saveznika.
      Rasturili Jugoslaviju.

      Priznali Kosovo.
      Drze Crnu i Makedoniju.
      Treba znati sta ciniti posle trceg svetskog?

  5. Iznova se potvrđuje da se istorija ponavlja. Srbija će ostati nezadovoljna, svi drugi namireni i eto ti belaja prvom prilikom. Nemačka ništa nije naučila tako da će iznova dobiti po nosu od Amera, Rusa i naravno Engleza. Francuska će definitivno nestati sa svetske mape. Balkan će Evropu i svet pogurati u krah civilizacije. Užas! A tako je bilo jednostavno sve samo da se uči iz istorije.

    1. Ne razuem o cemu govoris, Francuska ce nestati i slicne umotvorine? Srbija ce uskoro prznati Kosovo, to je neizbezno, Kosovo je prevelik teret oko srbskog vrata. Vucic ce vise upropastiti Srbiju nego sto je to uradio Milosevic. Vucic je uspeo izgubiti Crnu Goru, zavaditi se sa svim komsijama, nitko mu nista ne veruje. Ide u neku saradnju sa Albanijom, e to je maksimum ludila. Ide u saradnju sa drzavama gde su Albanci najbrojniji, po kojoj logici to cini?!

      1. Kako je to Vucic izgubio Crnu Goru?Prije svega nihe Crna Gora privezak pa da je neko izgubi.Crna Gora je bila federalna jedinica u SRJ a ne dio Srbije tako da nazcite da se nije odvojila od Srbije nego od SRJ.E sad ja kao drzavljanin Crne Gore tvrdim da za trenutno jako lose odnose izmedju Srbije i Crne Gore kruvicu ne snose ni Vucic ni Tadic niti Kostunica, prije njih dvojice ,vec vlast u Crnoj Gori koja uporno donosi odluke koje ne samo da su suprotne interesima Srbije nego na duze staze i samoj Crnoj Gori.

  6. Problem je u tome sto niko ne zeli da prizna svoje greske iz prethodnog perioda a tako se ulazi opet u nove i nove greske jer se insistira da gresaka nije bilo a bilo ih je . Tako i Merkelova sebi i svojoj drzavi kopa jamu , mogu misliti sta ce biti kada Tramp bude ponovo izabran ne daj Boze da ode da poseti Pristinu i vidi tamo spomenike , nazive ulica, trgova, puteva , pitace se sa cim su ih zaduzili ti isti kojima su spomenici i ostalo podignuti , sta su im obecali mimo svih zakona sem onog kojima su se obratili Srbi naivno verujuci da ipak nekog zakona ima ili reda , ali i to sto su ti rekli da nista ne obavezuje sto su Albanci trazili drzavu sta znaci kada se kaze NISTA NE OBAVEZUJE, pa znaci da nikoga ni na sta ne obavezuje, svako moze da trazi sta god hoce , evo ja trazim da imam titulu i budem kraljica , neko nece da mi da titulu i obrati se kraljevska porodica medjunarodnom sudu a oni kazu moze gospoja sto bi rekao Nedzad iz Bujanovca da se trazi ali nista nikoga ne obavezuje da treba da mi se da to sto trazim da budem kraljica i da imam titulu kraljice .Tramp samo treba da otvori cetvoro ociju da mu se ne pkradu glasovi ili da se ne podmetnu lazni za protivnika , treba da preispita svoj sistem glasanja da li je dobar i pouzdan da ne bi i ostali koji bi zeleli nesto slicno da primene u svojim drzavama napravili katastrofalne greske .

  7. Nije moguce da je mama Merkel protiv Vucica pa Vucicu ti rece da si podigao rejting Srbije ali izgleda nikad nije bio nizi i sve zahvaljujuci tvojoj suludoj lazovskoj politici.

  8. Interes Nemačke je uvek bio da dominira Balkanom na kome nema niti jedne države veće od 4 miliona stanovnika. To ne znači da mora biti njihovom (beše i Jugoslavija). Bilo bi previše opasno razdvojiti se od Prištinskih Albanaca. Time bi storili utisak da nismo sposobni da organizujemo multietničku državu i da ne želimo suživot. To bi dalo razloga za brigu svim našim sugrađanima koji nisu Srbi, i dalo bi im osnov da traže nova razgraničenja na severu, jugu, istoku i zapadu Srbije, što bi podržali svi koji žele manju Srbiju. Napuštanje KiM bi moglo biti samo početak svođenja Srbije na meru koja odgovara Nemačkoj. Zato se Nemcima treba suprotstaviti snagom volje i argumenata. Postoji i dogovor Nemačka-Srbija koji se Nemcima mnogo manje sviđa, ali bi ga ipak prihvatili ako im se mudrim pregovaranjem ukaže da neke stvari ipak ne možemo prihvatiti. Pominjanje EU u bilo kom kontekstu zamagljuje sliku i nepotrebno troši vreme.

  9. Fašisti otkanitese srpskog Kosova, ako bude rata nećete proć ko u 1. i 2 sveskom ratu sada će bit za vas samo uništenje.

  10. nemacka danas radi ono, sto je radila nacisticka nemacka za vreme drugog svetskog rata, osvajala svet takoreci evropu ratom, danas to radi na perfidniji, i ne bas vidljivim nacinom.

  11. Prema mnogim komentarima ovdje, vidi se jasno da je srpsko drustvo ponovo bolesno. Vidimo samo neprijatelje i zavere protiv nas. Nismo u stanju da napravino neophodne rezove da bismo konacno ziveli bolje. Kosovo je izgubljeno devedesetih godina. Izgubili smo ga jer smo verovali Milosevicu. Tacka.

    1. A na koji način će stavljanje potpisa na nezavisnost Kosova dovesti do toga da „konačno živimo bolje“?

    2. Ako je na pitanje statusa Kosova stavljena tacka o cemu se onda pregovara,zasto se od Srbije trazi priznanje Kosova?

      1. Zato što se za članstvo u EU traži da imate sređene odnose sa susedima .Ali , ako nećemo u EU , ne moramo da priznamo .

  12. Ovaj teksta kao da je pisao Panović lićno. Jedan moj duhoviti prijatelj, a poznati analitićar, pa mu neću objaviti ime, zove takve tekstove KRPARAMA. Sjajno artikulisano. Sve mi mati obuhvati, a šta je pisac hteo da kaže..? Veliki Krleža je govorio da se jasno izražava samo onaj ko jasno misli o temi o kojoj se izjašnjava. Stil Demostata je, jednostavno, suprotan jasnom i domišljenom. Va žena ume da napiše, inače, pristojne tekstove. Urednici su važni, a ogledala korisna. A i Lombrozo je bio genije.

  13. Ajde bte ne arčite više artiju, nego sve po redu, priznaj to pa da zapevamo, pa onda u NATO, pa sve ostalo po redu. D se privatizuju EPS i Telekom, to kao prvo, itd.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.