Nemački predsednik poručio Kosovu da treba da radi na stvaranu uslova za prijem u EU i SE 1foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer je danas u Berlinu rekao predsednici Kosova Vjosi Osmani da Kosovo treba da radi na stvaranju uslova za prijem u Evropsku uniju i Savet Evrope.U saopštenju Štajnmajera na Fejsbuku piše da je on rekao da Nemačka veoma zainteresovana za stabilnost Zapadnog Balkana i da „podržava težnje Kosova za članstvo u evropskim organizacijama“.

„Ta zemlja (Kosovo) mora da radi na stvaranju neophodnih uslova za to“, kaže se u saopštenju kabineta nemačkog predsednika.

U saopštenju Predsedništva Kosova o tom sastanku piše da je Osmani „izrazila duboko uvažavanje podrške Nemačke u procesu slobode i izgradnje države Kosovo“.

„Kosovo i Nemačka imaju snažno i stabilno partnerstvo zasnovano na zajedničkim vrednostima demokratije, mira i napretka. Nemačka je strateški saveznik na putu Kosova ka osnaživanju i međunarodnoj integraciji, tako da očekujemo da ćemo ovo partnerstvo još više ojačati“, rekla je Osmani, navodi se u saopštenju.

Osmani je Berlinski proces saradnje regiona sa EU ocenila kao „snažan podsticaj za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana“ i „ponovila punu podršku sporazumima koji su rezultat tog procesa“.

Na sastanku sa Štajnmajerom Osmani je „istakla ulogu i doprinos albanske dijaspore u Nemačkoj, koja je snažan most za odnose dve zemlje“.

Osmani se u utorak suastala i s ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari