Ko je Nemanja Stevanović, šef misije Srbije u UN, kojeg je Vučić razrešio funkcije? 1Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u četvrtak je opozvan šef misije Srbije u Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović, od ranije poznat javnosti po svom specifičnom izgovoru engleskog jezika u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija.

Ukaz o opozivu Stevnovića objavljen je 23. oktobra u Službenom glasniku, a istog dana na sednici Odbora za spoljne poslove, narodni poslanik Stranke slobode i pravde, Borko Stefanović postavio je pitanje zbog čega Stevanović nije privremeno smešten u zgradi Misije, već je za njega iznajmljen stan u Tramp kuli za 17.000 dolara mesečno.

Poslednji put Stevanović je privukao pažnju javnosti 2022. godine kada je u GS UN obrazlagao zbog čega će Srbija podržati rezoluciju kojom se osuđuje „ruska agresija“, nakon čega je društvene mreže preplavio sadržaj u kojem se ismeva njegov izgovor engleskog jezika.

Nemanja je sin Vidosava Stevanovića, pisca koji je bio optuživan za autorstvo teksta “Vojko i Savle”, koji je Slobodanu Miloševiću poslužio za razračunavanje sa Ivanom Stambolićem.

Zbog tih optužbi, Vidosav Stevanović je dve decenije kasnije dobio sudski spor protiv bivšeg šefa beogradskog DB Dušana Stupara koji je tvrdio da je taj tekst napisao po nalogu DB-a.

Pre imenovanja za predstavnika Srbije pri UN, Nemanja Stevanović je obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova od 2016. do 2020. godine.

Od 2013. do 2016. godine bio je savetnik Aleksandra Vučića dok je on bio na funkcijama prvog zamenika predsednika Vlade i kasnije predsednika Vlade.

Po dolasku SNS na vlast, Stevanović postaje i predstavnik Srbije u nekoliko privrednih komiteta koji se bave saradnjom sa Švajcarskom, Češkom, Bavarskom i Indijom.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji predsednik je Akcionarskog društva Politika od 2012. godine do danas, dok je predsednik Korporacije FAP iz Priboja bio od 2013. do 2019. godine, a korporacije RTB Bor od 2014. do 2019. godine.

Nakon njegovog nastupa u UN mediji su pisali da Stevanović za predsedavanje Politikom prima 120.00 dinara mesečno, a kao državni sekretar u MSP zarađivao je 95.500 dinara.

U SNS se učlanio 2010. godine, a prilikom učlanjenja rekao je da se u politiku uključuje iz „objektivnih razloga, jer je „rešio egzistencijalne probleme“.

„Pokušaću da dam svoj doprinos zaustavljanju propadanja Srbije po svim nivoima, ekonomskom, političkom, kulturnom, socijalnom. Smatram da je glavni krivac za to Demokratska stranka i njen šef, koji su u ovih poslednjih deset godina uplovili u politički organizovani kriminal, političku mafiju. Smatram da Boris Tadić i Demokratska stranka nisu rešenje problema građana ove zemlje, nego su problem“, rekao je tada Stevanović.

Član je Predsedništva SNS-a, a u toj funkciji prisustvovao je i velikom mitingu te stranke maja 2023. godine, što je takođe izazvalo pažnju u javnosti.

Radio je u svojoj advokatskoj kancelariji od 2011. do 2013. godine, a pre toga, za vreme mandata Vuka Draškovića na mestu ministra spoljnih poslova, radio je kao diplomata u MSP i vice-konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku

Prema zvaničnoj biografiji, diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a magistrirao na Univerzitetu Fordham u Njujorku.

U registru Agencije za sprečavanje korupcije stoji i da je vlasnik četiri stana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari