Nenad Čanak sa Aljbinom Kurtijem: „Agresija Rusije otkrila opasnosti autoritarnih režima prema susednim zemljama“ 1Foto: HRT/Screenshot

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, zajedno sa ministrom za zajednice i povratak Nenadom Rašićem dočekao je ponovo u Prištini, sada na radnom doručku, suosnivača i bivšeg lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanaka. Sastanku je prisustvovao mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Boris Bojović, kao i profesor i viši savetnik u Centru za humanitarni dijalog, Mark Baskin.

Kako piše Kossev, razgovarali su o aktuelnim pitanjima, dešavanjima u regionu, ali i o „tekućim posledicama ruske vojne agresije u Ukrajini i opasnosti koju tamošnji rat i dalje predstavlja po bezbednost evropskog kontinenta i regiona Balkana“, navode iz kabineta kosovskog premijera.

Milan Čanak, sin Nenada Čanka, koji je takođe bio na ovom sastanku, kako je saopšteno, nedavno se vratio iz humanitarne misije u Ukrajini.

„Preneo je svoje iskustvo i govorio o situaciji na terenu, hrabrosti i visokom moralu ukrajinske vojske na ratištu“, naveli su.

Na sastanku je bilo reči i o odnosima Beograda i Prištine, njihovoj istoriji, aktuelnostima i perspektivi, kao i o položaju Srba na Kosovu.

Kurti je naglasio da je „agresija Rusije na Ukrajinu jasno otkrila opasnosti koje autoritarni režimi predstavljaju susednim zemljama, pored ljudskih prava i blagostanja lokalnog stanovništva“.

On je istakao značaj demokratizacije društava, partijskog pluralizma, vladavine prava, zaštite i unapređenja ljudskih prava i regionalne saradnje, pored kako je kazao „kontinuirane podrške Ukrajini u njenoj oslobodilačkoj borbi – koja Republika Kosovo to snažno podržava svim svojim kapacitetima“.

Kosovska vlada nije izvestila o tome šta su ostali učesnici ovog sastanka kazali.

Prethodni sastank i navodi o selidbi

Ovo je inače drugi put da se Nenad Čanak i Mark Baskin sastaju sa Kurtijem ovog meseca.

Kosovski premijer ih je ugostio 1. septembra, zajedno sa predsednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonjom Biserko.

Iz kosovske vlade saopštili su tada da su sagovornici obavestili Aljbina Kurtija o navodnim planovima Beograda da planira preseljenje Srba sa Kosova, posebno sa Severa u rašku oblast, gde se grade kuće i stanovi za njih, te da su od njega zatražili da pokuša da spreči takav scenario.

Baskin je međutim, u izjavi za KoSSev potom demantovao navode da je on bio taj koji je informisao Kurtija o ovim navodnim planovima, tvrdeći da su to učinili Čanak i Biserko.

Srpski predsednik je, sa druge strane, u međuvremenu demantovao da postoji ovakav plan, rekavši da mu to nikada ne bi palo na pamet, te da su ovi navodi „kratki, ali glupi“.

„Srbi sa Kosova i Metohije ostaće na Kosovu i Metohiji uprkos želji i Aljbina Kurtija i Nenada Čanka i Sonje Biserko i mnogih drugih – da Srbi sa KiM nestanu“.

Prva poseta rado viđenih gostiju u Prištini, usledila je u jeku talasa kritika zapadnih zvaničnika u Prištini, uz NATO i EU o novim nekoordinisanim akcijama vlade uz, kako je to navela ambasada SAD, „stalnu vladinu instrumentalizacija Kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija“, sa izdvajanjem zabrinutosti za srpsku zajednicu ovog puta.

Krajem prošlog meseca su, u još jednoj sinhronoj akciji kosovskih bezbednosnih organa, u sve četiri opštine na Severu, zatvoreni objekti u kojima su funkcionisale preostale institucije Republike Srbije, pre svega opštinske službe, ostatak od onog što nije zatvoreno pre godinu dana.

Na sličan način ranije u avgustu zatvorene su i Pošte Srbije, prethodno i preostale finansijske institucije RS.

Kao odgovor na poteze Prištine na Severu Kosova, predsednik Srbije je prošle nedelje najavio nove mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari