Nenad Rašić: Nastavlja se tiha predaja Kosova, pogotovo kosovskih Srba 1Nenad Rašić; foto (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BEŠEVIĆ/MO)

Kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić izjavio je za N1 da se „nastavlja tiha predaja Kosova, pogotovo kosovskih Srba“.

„Ja često znam da kažem, baš takvim našim predstavnicima – vi ne razumete osnovnu suštinu, poentu, baš ima Srbije na Kosovu onoliko koliko ima Srba, vi želite da u potpunosti raselite Srbe da ne bi bilo Srbije, farsa koja traje s njihove strane“, kaže on.

Rašić je, podsetimo, izrazio spremnost da se uključi u izradu nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Petar Petković kaže da Rašić ne zastupa nikoga drugog „do svog gazdu Aljbina Kurtija“.

Objašnjava da „to što je rekao da međunarodni ugovori imaju snagu koja je pravno gledano iznad lokalnih zakona, to je konstatacija koju stalno ponavlja, više za domaću upotrebu“.

„Ponekad ima i pojedinaca i političkih grupacija koje izražavaju opreznost u vezi sa tim sporazumima na međunarodnom nivou, podsećam ih da treba svi da znamo da ti sporazumi imaju snagu iznad lokalnih zakona, prema tome, svi treba da ih poštujemo“, kaže on.

Osvrnuo se i na uključivanje u izradu nacrta ZSO.

„Ja sam imenovan 1. decembra 2022. godine, ja sam pre imenovanja u razgovorima sa premijerom Aljbinom Kurtijem, pričali smo da bi moje uključenje u ceo proces pregovora, da bi bilo vrlo značajno. Mi smo kao takav zaključak prosledili to i drugim stranama iz Brisela i u Beogradu. Nažalost, taj naš predlog nije bio prihvaćen. Fasilitatori iz Brisela kažu obe strane treba da se dogovore oko toga, očigledno ta druga strana niajverovatnije nije htela da ima još jedan predstavnik unutar tog tehničkog dijaloga, ostalo je na tome da budemo opet skrajnuti, ne budemo pitani u našim sudbinama, našim životima“, kaže on.

Rekao je da svaki put kada ga neko od novinara pita da li bi bio spreman, on kaže – nerado verovatno.

„Ko bi posle 12 godina procesa pregovora hteo na kraju da uđe u ceo proces i preuzme odgovornost, ali ako bi bilo prostora naravno da bi morao da prihvatim tu obavezu, da utičem, tehnički stubovi implementacije jednog dokumenta ili inicijative kao što je ZSO. Očigledno da od samog početka su na tome stalno insistirali, vladajuća struktura nažalost u Beogradu, koja je sve Srbe odavde totalno sklonila i nije dozvolila nikakav glas razuma, pragmatično, primene tih svih sporazuma i dogovora, njima treba da to što tiše, da mi samo nestanemo, jer to njima smeta, bilo koja kritička misao, njima naravno smeta, zato žele da ugase svaki vid nekog razumnom ponašanja koji bi u našem slučaju bio najneophodniji“, kaže on.

Dodaje da su „sve što čujete iz Kancelarije za KiM kritike bez rešenja“.

„Imate masovno raseljavanje Srba, ja vam garantujem da je glavni razlog za iseljavanje baš ta Srpska lista, koja radi sve što joj se naredi iz Beograda, klimoglavci, prolazili su im silni zakoni u Skupštini Kosova koji direktno ili indirektno idu na štetu Srba, a oni su pričali kako su svi drugi loši, a oni bogomdani da brane interese Srba. Kad biste pitali normalne građane, koji su se nažalost iselili, rekli bi vam da su se iselili baš zbog nepotizma, pranja novca, zloupotreba koje se dešavaju upravo od strane SL, koja se busa u grudi da tobož brani interese Srba. Farsa, laž, nažalost, ta tiha predaja Kosova, pogotovo kosovskih Srba se i dalje nastavlja, ja često znam da kažem, baš takvim našim predstavnicima – vi ne razumete osnovnu suštinu, poentu, baš ima Srbije na Kosovu onoliko koliko ima Srba, vi želite da u potpunosti raselite Srbe da ne bi bilo Srbije, farsa koja traje s njihove strane“, kaže on.

Ističe da „moramo da budemo praktični“.

„Da nađemo put razumevanja, pomirenja sa Albancima, možda ne u našim generacijama, ali onim koje slede, ne bismo smeli nastaviti ovim tempom gde se broj Srba rapidno smanjuje. Jednostavno nemamo metode kako možemo da im obećamo bolje sutra, za one koji žele da ostanu“, kaže Rašić.
Navodi da „nikad nije rekao da će se gasiti nelegalne strukture“.
„Ali sam verovatno rekao da je po nekim viđenjima predviđeno da ove strukture, institucije Republike Srbije na Kosovu budu nekekao prebačene, transferisane unutar ZSO, generalno tumačenje kad pročitate dokumente, na to se tako gleda. Koliko će prostora, kapaciteta biti unutar kosovskih institucija, to ne znam“, kaže.

Ističe da i dalje ne znamo šta je sigurno od tih nacrta.

„Pod pretpostavkom da kažemo da je poslednji nacrt koji je nemačka organizacija radila, ja sam imao prilike da ga pročitam, mislim da ima mnogo nejasnoća. Mene je zbunilo jer je dosta toga unutar ostalo nedorečeno. Verovatno će nacrt još da se dorađuje“, kaže.

Sa druge strane, dodaje, kosovska vlast insistira da svi ti dokumenti budu usvojeni u paketu.

„Da budu implementirani zajedno, smatram da je to jedan od najboljih načina. Znam da kod nas, političke okolnosti, koje su kompleksne, mislim da jedna takva zamisao o usvajanju, započinjanju implementacije, na svim njima je možda pravo rešenje, jer bi tim međunarodnim sporazumom mogli da stavimo tačku, ili započnemo proces integracije ZSO, kao nešto što je činjenično stanje i treba da bude implementiran“, kaže Rašić.

Sam premijer Kurti, dodaje Rašić, potvrdio je da će ZSO biti formirana.

„On naglašava modalitete koji treba da budu ovakvi ili onakvi. ZSO će biti napravljena, ti međunarodni sporazumi se poštuju, jedna implementacija zajednice, treba da bude nešto što će biti verovatno prvo na dnevnom redu“, dodaje.

Prema njegovim rečima, „Kosovo nije ušlo u SE, ali je u predsoblju“.

„Sa šansom da taj proces bude nastavljen. Smatram da će kosovski Srbi od toga dobiti najviše, da postoji mehanizam nadgledanja sprovođenja tih zadataka, obaveza koje dolaze kada postanete članica Saveta Evrope. Stvarno smatram da, pored želje koja već postoji za učlanjenje u Savet Evrope, da je to nama jedan mehanizam koji će nam omogućiti mnogo drugih oruđa koja će nam pomoći u tom procesu“, kaže on.

Optimalni rok, dodaje, za započinjanje rada na procesu ZSO, mogao bi da dođe početkom godine.

„Što bi moglo da se poklopi sa učlanjenjem, što bi prema mom mišljenju bila odlična stvar. Smatram da treba ići korak po korak, da analiziramo predloge koji se tiču zajednice, da jačamo svoje položaje. Imamo jak element EU, što je po meni dobro, ako budemo uspeli da nametnemo sebe kao faktor koji može da bude odlučujući, makar i na tehničkom nivou, od učešća u kreiranju, ili modifikovanju predloga za ZSO, do toga kad uđu u Savet Evrope da mi imamo neke zahteve“, kaže on.

Osvrnuo se i na ukidanje dinara na Kosovu.

„Rešenje bi moglo da bude mnogo jednostavnije još na kraju 2022. godine, već je bilo objavljeno da će Komercijalna banka, jedina koja je imala licencu, da će biti zatvorena početkom 2024. U tom periodu, civilni službenici, nalogodavci iz banaka, daju radnicima da biraju da li će da rade u Nišu, Beogradu, a u isto vreme, znajući da se zatvaraju, niko ne preduzima nikakve mere da finansijska institucija treba da aplicira za licencu. Niko ne aplicira za jednu takvu licencu koja bi omogućila da imaju transakcije u dinarima. Pravilnik Centralne banke kaže da možete imati dinare, da ih dostavljate, ali ne možete njima plaćati. Ceo problem je mogao lako biti rešen. Sad imamo faktički da nemate instituciju koja može da vam prenese dinare. Baš zbog toga što ti naši predstavnici iz Kancelarije žele da predstave sebe, a ne bave se svojim poslom uopšte, nismo na vreme omogućili da možemo da informišemo građane da će do toga doći, nama se samo baci gotov proizvod, nažalost, mi kosovski Srbi opet moramo da se prilagođavamo okolnostima. Da imamo više snage u tom procesu odlučivanja, verovatno ne bismo ovakve slučajeve nikad imali. Bili bismo informisani, blagovremeno bismo mogli da intervenišemo, a ne ovako. Sve kad bude završeno, mi dobijemo samo neku mačku u džaku i snalazite se posle“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari