Nenadić: Kritike neophodne za napredak ka EU 1Foto: www.mc.rs

Mislim da je za nas korisnije da dobijemo što više kritika u pregovorima sa EU , jer su šanse da nešto uradimo do 2025. veće i trebalo bi se radovati ako dobijemo konkretne kritike za pravosuđe, borbu protiv korupcije da bismo napravili napredak.

To je rekao Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Omer Hadžiomerović iz Društva sudija je ocenio da je akcionim planom za Poglavlje 23 predviđeno da se naš okvir uskladi sa standardima EU i dodaje da je reč o normativnom uređenju, a da će se tek kasnije ispitati delotvornost mera, prenosi N1.

„Na normativnom planu jeste nešto postignuto, neki ati su doneseni, neki nisu, nerealno su bili određeni rokovi, a nije vođeno računa o kapacitetima. Za veliki broj aktivnosti zaduženi su isti organi, koji imaju jako mnogo aktivnosti i nisu mogli da stignu da ih obave na kvalitetan način. Niko nas nije terao da određujemo rokove, samo smo hteli da to bude brzo. Treba da vidimo kakav je kvalitet toga što smo uradili, ja bih rekao da to nije na adekvatnom nivou“, navodi Hadžiomerović.

On smatra da treba preispitati kvalitet urađenog.

„Mnogi akti koji jesu doneti moraju da se prepisptiaju sa stanovišta kvaliteta, zbog kratkih rokova doneti su pravilnici koji nisu dobro uredili materiju“, dodaje Hadžiomerović.

Transparentnost Srbija imala je komentar na akcioni plan kada je to bilo omogućeno civilnom društvu i dodaje da je bilo 70 primedaba. Taj plan nije bio preambiciozan, a dosta kometara Transparentnosti odnosilo se na to da rokovi treba da budu još kraći, rekao je Nenadić.

„Možda je bilo nekih nerealnih stvari u pravosuđu, ako se gleda borba protiv korupcije stvari su morale da se odigravaju brže, Srbija je donela strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije koje su trebale da budu gotove do 2014.

Pomeranje ukazuje na to da možda nema dovoljno kapaciteta, možda nema dovoljno ljudi, ali bilo je vremena da se angažuju novi ljudi. Očigledno neke stvari škripe unutar izvršne vlasti, da sve radi kako treba i da postoji rešenost, problemi bi se brže rešavali, ocenio je Nenadić.

Politička rešenost za reforme mogla je da se demonstrira i bez ispunjavanja obaveza iz akcionog plana. U akcionom planu nije definisano šta je cilj koji treba da se postigne, to otežava rad i našim državnim organima“, rekao je Nenadić.

Omer Hadžiomerović smatra da je greška u akcionom planu u tome na koji način je predviđemo učeće civilnog društva, jer nije predviđena njegova pomoć.

„Mislim da su morali od početka da uklkjuče civilno društvo kao pomoć, imate razne organizacije koje se decenijama bave tematikom i mogu da pomognu“, naveo je.

Govoreći o pritisku na pravosuđe, Hadžiomerović je rekao da se pod političkim pritiskom na pravosuđe u javnosti doživljava samo ako neko zove telefonom sudiju, ali dodaje da ti pritisci mogu da budu i drugačiji,

„Oblici pritiska su sada posredni, nema neposrednog, nego ti osećaš da postoji pritisak. Vi objavite presudu, a neko iz politike kaže to je skandalozna odluka, to govori da su oni imali neko očekivanje koje nije ispunjeno“, kaže Hadžiomerović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari