Nenadić: Radna grupa za unapređenje izbornog procesa danas raspravlja o predlozima članova 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Radna grupa za unapređenje izbornog procesa danas bi trebalo da raspravlja o predlozima njenih članova, zasnovanim ne preporukama Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Predsedavajući te radne grupe Nemanja Nenadić je kazao agenciji Beta da se sve predložene mere za unapređenje izbornog procesa odnose na prepurke ODIHR, i kako je kazao, „nakon prethodni izbora ali i ranijih izbornih ciklusa“.

„Najviše predloga je stiglo u vezi sa preporukama ODIHR koje se odnose na nadležnosti Regulatornog tela za elektronske medije, na pritiske na birače, birački spisak, razdvajanje javne funkcije od političkih aktivnosti ….i o finasrianju izbore kampanje „, kazao je on.

Nenadić je, uoči početka sastanka u parlamentu, kazao i da se nada da će članovi Radne grupe danas imati prilika i da odlučju o predlozima.

Podsetio je da je prema odluci o formiranju Radne grupe potrebna dvotrećenska većina, odnosno 12 od 18 ; članova da bi neka odluka bila usvojena.

Kako je naveo, ukoliko neka odluka bude usvojena to ne znači i da će biti primenjena automstki, jer je reč o dva tipa odluka.

„Jedno su izmene iii dopune zakona koje potom, poslanici mogu da upute u proceduru ili preporuke za državne organe da oni nešto učine iz svojih nadležnosti a što se ne tiče zakonskih izmena“, kazao je on.

Kako je kazao, to je ono što će biti pokušano da se uradi a videće se dokle će se stići.

Sastav Radne grupe čine po dva predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, političke stranke nacionalnih manjina koje nemaju poslaničku grupu u parlementu, te organizacije civilnog društva, udruženje CRTA, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Transparentnost Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari