Nenadić (TS): Nijedan od ključnih problema kontrole finansiranja izborne kampanje nije rešen 1Izborna kampanja foto FoNet Nenad Ðorđević

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić izjavio je danas da nije rešen nijedan ključni problem kontrole finansiranja izborne kampanje, o kojima je govorila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (ODIHR).

„Nemamo postavljeno ograničenje koliko smeju da iznose troškovi kampanje po jednom učesniku. Može se opet očekivati da ćemo imati izrazitu nesrazmeru u finansijskim ulaganjima između Srpske napredne stranke (SNS) i njihove koalicije i svih ostalih učesnika izbora“, rekao je Nenadić za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Upitan da li bi ograničenje troškova kampanje prouzrokovalo skrivanje stvarnih troškova, Nenadić je kazao da bi to mogla da bude jedna od mogućih posledica.

„Nema sumnje da bi jedna od mogućnih posledica kada postoji neko ograničenje bilo korišćenje mogućnosti da se te norme zaobiđu i to se dešava stalno i u zemljama koje imaju takvo ograničenje, ali onda kada se to otkrije neko ode u zatvor“, naveo je on.

Komentarišući nereagovanje tužilaštva na sporne donacije strankama, ocenio je da to govori da tužilaštvo nije spremno da ispita slučajeve mogućih kršenja antikorupcijskih propisa koji su na neki način povezani ili sa vladajućom strankom, ili sa ljudima koji se nalaze u vrhu vlasti.

„Ovde je pronađen modalitet za to tako što je ispitan veoma mali broj učesnika u potencijalnim krivičnim delima“, kazao je Nenadić.

Programski direktor TS je ocenio i da izborni uslovi za predstojeće izbore nisu bolji u odnosu na prethodni izborni ciklus, odnosno da nije bilo bitnih unapređenja.

Prema njegovim rečima, pojedine „pojave“ su novina i čine da izborni uslovi budu lošiji nego što su bili ranije.

„Lokalni izbori se održavaju samo u jednom delu zemlje, što nismo imali na takav način u dosadašnjim izbornim procesima. To otvara neka od najkrupnijih pitanja izbornih uslova. Na primer, hoće li doći do premeštanja velikog broja stranačkih pristalica u gradove u kojima se izbori održavaju, a gde je taj izborni rezultat u startu neizvestan“, naveo je Nenadić.

Dodao je da to nije zabranjeno uraditi, odnosno da bi „savršeno legalno“ moglo da se preseli 100.000 ljudi iz nekog mesta u Beograd i da se tu registruju za glasanje, a potom ponovo odjave i prijave za glasanje u svom mestu za nekoliko meseci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari