Nenadić (TS) o sastanku Radne grupe: Nije bilo dovoljno članova da bi se formalno usvojilo neko rešenje 1Foto FoNet Milica Vučković

Na današnjem sastanku Radne grupe za unapređenje izbornih procesa u Srbiji nije bilo dovoljno članova da bi se formalno usvojilo neko rešenje, rekao je predsedavajući te grupe Nemanja Nenadić, direktor organizacije „Transparentnost Srbija“.

Nenadić je za agenciju Beta rekao da je na današnjem sastanku bilo svega 10 od ukupno 18 članova radne grupe, a 12 članova je propisani minimum da bi se formalno bilo šta usvojilo.

Nastavljena je diskusija o izmenama i dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i Zakona o sprečavanju korupcije u aktivnostima javnih funkcionera tokom kampanje, a konsultacije u Radnoj grupi nastaviće se sledeće nedelje.

Nenadić je dodao da o mnogim pitanjima nije postignuta saglasnost.

„Kada je reč o biračkom spisku to je sastav komisije koja bi to radila – koliko predstavnika vlasti, opozicije i civilnog društva, kao i period rada te komisije, da li bi imala ograničen mandat da završi svoje poslove u roku od 150 dana od formiranja, ili bi trajno nastavila rad“, naveo je Nenadić.

U vezi sa Zakonom za sprečavanje korupcije, nastavio je on, naročito sporno pitanje je šta će se uopšte smatrati promotivnim aktivnostima čije sprovođenje bi bilo ograničeno javnim funkcionerima tokom izborne kampanje.

Rekao je da je definicija koju je predložila „Transparentnost Srbija“ šira od one za koju su članovi radne grupe iz stranaka na vlasti.

„Danas smo prolazili i kroz preporuke ODIHR-a (Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava) date za junske izbore. Tu takođe ima nekoliko novih stvari koje bi trebalo da se urede zaokonom, između ostalog ograničavanje javnih troškova tokom izborne kampanje“, rekao je Nenadić.

Krajem aprila, Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo je radi sprovođenja ;preporuka ODIHR za unapređenje izbornog procesa u Srbiji formirao ;Radnu grupe za unapređenje izbornog procesa, u koju su ušli predstavnici poslaničkih grupa i nevladinih organizacije – Centra za slobodne izbore i demokratiju, Crte i Transparentnosti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari