Nenadić: Vlada otvoreno podržava projekat "Jadar", kako će onda nepristrasno da odluči o njemu 1Foto FoNet Milica Vučković

Direktor organizacije „Transparentnost Srbija“ Nemanja Nenadić izjavio je da je Vlada Srbije „veoma transparentna u svojoj podršci projektu ‘Jadar’ što dovodi u pitanje njenu nepristrasnost kada se budu donosile odluke hoće li projekat biti realizovan ili ne“.

On je u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN rekao da formalno gledano odluka još nije doneta i objasnio da je ovu nevladinu organizaciju zanimalo nekoliko stvari o tom projektu.

„Prva stvar je ekonomski momenat. Sasvim je izvesno da će biti neke štete i rizika po životnu okolinu. S druge strane, ministar finansija je izlazio sa procenama efekta na BDP od nekih 10-12 milijardi evra. Probali smo da saznamo na čemu se takve procene temelje. Pretpostavili smo da postoje analize. Drugo, koliki će biti efekat na budžet zanima nas više nego efekat na BDP, jer građani imaju korist od budžeta. Nikakve odgovore od Ministarstva finansija nismo dobili“, naveo je Nenadić.

On je rekao i da su za obe uredbe vlade zatražili prateće dokumente, ali da ni to nisu dobili.

„Tu je važna stvar oko litijuma i lobiranja. Imamo situaciju gde mnogi proglašavaju postupanje vlade koruptivnim, i vladu koju ništa ne čini da odagna takve sumnje, šta više, ona na nastupa kao neutralni subjekt u ovom procesu, a ona treba da donese odluku. Vlada je ta koja mora da odluči da li su zadovoljeni ekološki standardi“, ukazao je Nenadić.

„Pominje se kao argument i da bismo morali nekakvu odštetu da platimo kao ne uđemo u posao sa ‘Rio Tintom’, ali ni za to nisu predočeni argumenti“, rekao je on.

„Najzad dolazimo i do problema referenduma. Po Zakonu o referendumu dopušteni su odgovori i da i ne, a državni organi bi morali da budu neutralni u procesu kako bi izjašnjavanje građana bilo slobodno, a već sada je očigledno da nisu“, istakao je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari