Više nema sumnje da postoji apsolutna politička volja da se Ratko Mladić i preostali haški begunci uhapse i isporuče Haškom tribunalu i u to smo uverili naše evropske partnere. Ostalo je stvar tehnikalija – izjavio je za Danas Oliver Dulić, predsednik raspuštenog srpskog parlamenta, koji je s Milošem Jevtićem, predsednikom Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije, u dvodnevnoj poseti evropskim institucijama.

Više nema sumnje da postoji apsolutna politička volja da se Ratko Mladić i preostali haški begunci uhapse i isporuče Haškom tribunalu i u to smo uverili naše evropske partnere. Ostalo je stvar tehnikalija – izjavio je za Danas Oliver Dulić, predsednik raspuštenog srpskog parlamenta, koji je s Milošem Jevtićem, predsednikom Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije, u dvodnevnoj poseti evropskim institucijama.
Dulić je posle sastanka s komesarom za spoljnu politiku Evropske unije Havijerom Solanom za Danas rekao, u telefonskoj izjavi iz Brisela, da je od dobio uveravanja da EU želi što pre potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali uz podsećanje da se tome protive Holandija i Belgija.
– Solana je naglašavao da je Uniji potrebno uveravanje da Srbija radi punim kapacitetom na konačnom rešenju pitanja saradnje s Hagom – rekao je Dulić.
Dulić i Jevtić su razgovarali i s evropskim parlamentarcima i predstavnicima Spoljnopolitičkog saveta Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, a cilj i tih susreta jeste pokušaj ubrzanja integracija Srbije u EU, pre svega u pravcu što skorijeg potpisivanja SSP i ulaska Srbije na belu šengensku listu.
– Podsetili smo na sve što smo u proteklih osam godina uradili na putu približavanja EU i tražili razumevanje za sve okolnosti u kojima smo se nalazili, uz davanje jasnih garancija da od tog puta nikada nećemo odustati. Istakli smo, takođe, da je potrebno da Evropa uradi više konkretnih poteza kako bi korist od ulaska Srbije u EU osetio što veći broj građana pojedinačno. Tražili smo od evropskih partnera da više rade na promovisanju Srbije kao političkog i ekonomskog motora razvoja zapadnog Balkana – kaže Dulić.
Na pitanje šta je bio odgovor predstavnika EU i da li će, do izbora, biti poslat nekakav jasniji signal kao podrška proevropskim snagama, Dulić je odgovorio da on to ne može znati, ali i da se nisu spominjali nikakvi konkretni potezi i datumi, pa ni 11. maj.
Podjednako važna kao poseta Briselu, ako ne i važnija, jeste ona koja predstoji sledeće nedelje. Oliver Dulić i Miloš Jevtić odlaze u Holandiju, zemlju koja najupornije osporava potpisivanje SSP sa Srbijom. Ta poseta, kako nam je rečeno, nije zvanična, već je organizovana stranačkim kanalima. Podsetimo, njih dvojica su funkcioneri Demokratske stranke.
– Pokušaćemo da uverimo Holanđane da postoji apsolutna politička volja da se Ratko Mladić nađe u haškom pritvoru – rekao je Dulić.
Činjenica je, međutim, da lobiranje tzv. proevropskog bloka i traženje što brže podrške od EU, ne bi bili potrebni da je Srbija uhapsila i isporučila Hagu Ratka Mladića. Ipak, ukoliko bi srpske vlasti uhapsile Mladića pre 11. maja, pitanje je kako bi se to odrazilo na izborne rezultate.
– Na osnovu rezultata istraživanja raspoloženja biračkog tela u Srbiji, veoma je teško proceniti kako bi se eventualno hapšenje haških begunaca, pre svega Ratka Mladića, odrazilo na izborne rezultate. Birači su toliko kontradiktorni u svojim odgovorima kada je reč o toj temi, da bi svaka preciznija analiza njihovog odnosa prema pristupanju Srbije EU i, u vezi s tim, hapšenja preostalih optuženih za ratne zločine, bila problematična – kaže za Danas Svetlana Logar, istraživač Stratedžik marketinga.
Ona naglašava da većina biračkog tela koja bi glasala za proevropske snage, iako jeste za ulazak Srbije u zajednicu evropskih zemalja, ipak smatra hapšenje Mladića nužnim zlom. Dakle, ukoliko bi se taj zahtev ispostavio kao ne baš neophodan, oni bi se pre odlučili da Mladić ne bude isporučen.
– Svaki događaj, u političkom kontekstu, zavisi od interpretacije. Tako i ovaj slučaj – kako bi se hapšenje Mladića pre izbora odrazilo na rezultate zavisi isključivo od toga kako političari to predstave građanima. Da kosovski problem nije postavljen kao otimanje teritorije ili prodaja, već da se umesto toga ukazalo na sve ono što je prethodilo njegovom osamostaljenju, sigurno je da bi bile izbegnute mnoge ružne stvari koje su se dogodile u Srbiji tim povodom – objašnjava Logar.
Prema njenim rečima, „patriotski blok“, odnosno SRS, DSS, NS i SPS, hapšenje Mladića bi sigurno interpretirao u korist svojih izbornih rezultata, odnosno pokušali bi da maksimalno izmanipulišu javnost i to predstave kao izdaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari