Nepostojanja pravne države i pokušaj zastrašivanja: GG „Ivan V. Ćalović Istina i Čast” iz osudila hapšenje ekoloških ektivista 1Foto: Z. S. M.

 

Grupa građana „Ivan V. Ćalović Istina i Čast” koja u čačanskom parlamentu ima 12 odbornika oštro osuđuje drakonsko kažnjavanje trojice ekoloških aktivista među kojima i njihovog sugrađanina Jevđenija Dimitrijevića i zahteva da se puste na slobodu.

– Smatramo da su ovakve kazne još jedan dokaz nepostojanja pravne države i pokušaj zastrašivanja svih onih koji protestom i javnim okupljanjem izražavaju svoje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću i njenim odlukama, kažu iz GG „Ivan V. Ćalović Istina i Čast”.

Oni ističu da su ovakve kazne i upućivanje u zatvor pre pravosnažnosti presude dokaz nemoći aktuelnog režima da na adekvatan institucionalni način reaguje na nagomilano nezadovoljstvo građana izazvano odlukom Ustavnog suda, a posledično i odlukom republičke vlade da ponovo otvore vrata projektu kompanije „Rio Tinto” za iskopavanje litijuma u dolini Jadra.

– Građani Čačka i Srbije su u proteklim nedeljama jasno iskazali svoj stav o iskopavanju litijuma i bora u Srbiji . Aktuelna vlast, dve godine nakon javno iznetog obećanja da je na projekat „Rio Tinta” stavljena tačka, hapsi i kažnjava ekološke aktiviste, i time pokazuje da je, umesto sopstvenom narodu, odlučila da služi stranoj kompaniji, ističe se u njihovom obraćanju javnosti i medjima.

Po njhovim rečima ekološki aktivisti osuđeni na drakonske kazne po skraćenom postupku, na osnovu člana 308. Zakona o prekršajima, potpuno bez zakonskog osnova, jer ne postoji nijedan, zakonom utvrđen, razlog za to.

– To se zaključuje i na osnovu same presude u kojoj se sudija poziva na pomenuti član, ali ne i na tačnu odredbu na osnovu koje su ekološki aktivisti osuđeni na kaznu zatvora, navode iz ove Grupe građana.

To je, po njima, između ostalog, i pravni osnov na osnovu koga je Advokatska kancelarija Ivan. V. Ćalović, kao pravni zastupnik njihovog sugrađanima Jevđenija Dimitrijevića, juče uputila žalbu na presudu Prekršajnog suda u Beogradu u kojoj predlaže ukidanje odluke Prekršajnog suda, oslobađanje od krivice ili obustavljanje postupka.

– Ističemo da je žalba podneta i zbog bitnih odredaba prekršajnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povreda materijalnih propisa o prekršajima, kao i zbog odluke o kazni, tvrde oni.

S tim u vezi ne možemo a da se ne zapitamo:

– Da li smo mi stranci u sopstvenoj zemlji? Da su su naša prava kao državljana Srbije i kao ljudi koji su ovde rođeni, odrasli i odlučili da ostanu ovde manja od prava strane multinacionalne kompanije? Da li je naša briga za zdravu životnu sredninu manje bitna od novca? Da li je želja stanovnika Jadra da ostanu svoji na svome slabija i manje važna od želje multinacionalne kompanije i aktuelne vlasti za profitom?, pitaju se iz GG „Ivan V. Ćalović Istina i Čast”.

Ekspresno osuđivanje ekoloških aktivista očigledno, po njihovom mišljenju, pokazuje da su odgovori na ova pitanja potvrdni i da vlasti nije stalo do mišljenja sopstvenog naroda.

– Srbija je ustala, izašla iz dubokog zimskog sna, letargije i apatije u koju je godinama uvodi aktuelni režim. Srbija je rekla NE i to je njihov najveći strah. A kad je strah veliki, represija je još jača i očekujemo da se nastavi nesmanjenim intezitetom, smatraju oni.

Ovom prilikom oni pozivaju sve Čačane koji zbog svoje pravedne borbe budu na bilo koji način procesuirani da nam se obrate za pravnu pomoć.

– To je najmanje što možemo da uradimo u zajedničkoj borbi protiv rudarenja litijuma i bora Srbiji. Ovo je pitanje naše zajedničke budućnosti , pitanje opstanka i pitanje u kakvoj zemlji želimo da živimo! Nećete kopati!, zaključuju iz GG„Ivan V. Ćalović Istina i Čast”.

Da podsetimo, nakon blokade železničke stanice Prokop, privedeno je troje aktivista kojima je po kratkom postupku određen pritvor zbog građanske neposlušnosti. Ivanu Bjeliću određen je pritvor od 40 dana, a Nikoli Ristiću i Jevđeniju Dimitrijeviću pritvor od po 30 dana, za krivično delo ometanje javnog reda i mira uz bahato ponašanje.

Policija je trojicu aktivista privela na železničkoj stanici „Beograd centar – Prokop”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari